Michał: cześć

Jestem pierwszy raz na tej stronce i chciałem zapytać czy ktoś z Was pomoże mi
zrobić zadanie z matematyki

1) Korzystając ze wzoru: (2n + 1)
2+ (2n
2 + 2n)
2 = (2n
2 +2n + 1)
2 , gdzie n jest
dowolną liczbą naturalną, podaj przykłady trójkątów pitagorejskich.
(zacznijmy od tego że nie wiem co to są te trójkąty pitagorejskie

)
2) Korzystając ze wzoru: (m
2 - n
2)
2 + (2mn)
2 = (m
2 + n
2)
2 , gdzie m i n są
dowolnymi liczbami naturalnymi takimi, że m>n podaj przykłady trójkątów
pitagorejskich.
Jestem na poziomie 2 gimnazjum proszę o pomoc
5 sty 20:32
Mickej: robimy tylko zadania z polskiego
5 sty 20:34
Michał: jak to z polskiego?
5 sty 20:37
Eta: Trójkąt"pitagorejski" to poprostu trójkąt proastokatny

Bo dla niego zachodzi tw. Pitagorasa!
5 sty 20:43
Pawik: hahaha. no nie widzisz, że to forum polonistyczne?
5 sty 20:44
Michał: nie właśnie nie zauważyłem

Jak ja mam zrobić to zadanie?
5 sty 20:47
Eta:
Michał! juzwiesz co to trójkat "pitagorejski"
np dla n= 1
masz; ( 2*1 +1)2 +(2*1 +2)2 = (2*1 +2*1 +1)2
obliczamy 32 + 42 = 52
9 +16 = 25 -- jest prawda
czyli a= 3 b= 4 -- przyprostokatne c= 5 -- przeciwprost.
podobnie oblicz dla np n= 2 później dla n = 3 itd
zawsze otrzymasz trójkat pitagorejski
zad2/ sprawdź podobnie POwodzenia! Mysle,że rozumiesz?
5 sty 20:53
Mickej: Ja też ale jeśli dobrze rozumiem co Pan/Pani Era miał/miała na myśli to po to ze to
zachodzi dla twierdzenia Pitagorasa
czyli chyba czyli:
a2+b2=c2
a w tym co ty podałeś to to widać jak byk sprowadzasz sobie do najprostszej postaci albo
pod n podstawiasz dowolna liczne naturalna i masz trójkąt pitagorejski
5 sty 20:54
Eta:
Nie przejmuj się tym komentarzem! Czasami tak żartują

bo przyznałes się ,że jesteś pierwszy raz

Pisz !......zawsze tu pomagamy !( staramy sie
5 sty 20:55
Mickej: no to dobry jestem

a tak w przy okazji to ja też Michał jestem
5 sty 20:55
5 sty 20:55
Mickej: Oj przepraszam ale takie rzeczy to tylko w Erze
5 sty 20:57
Eta:
No Mickej! Wielki jesteś! minute po Tobie to wyjasniłam
5 sty 20:57
Eta: Ale nie w Ecie!

.... a już broń Boże w ... "eterze"
5 sty 20:58
ania:
5 sty 21:00
Michał: dzięi wielkie

chyba wiem już

sprubuje 2)

5 sty 21:01
Michał: (m
2 - n
2)
2 + (2mn)
2 = (m
2 + n
2)
2
m ma być większe od n czyli przyjmę sobie 1 za n a 2 za m (chyba mogę..)


(2
2 - 1
2)
2 + (2*2*1)
2 = (2
2 + 1
2)
2 , czyli (zakładając że to jest dobrze), to
będzie
(4 - 1)
2 + 4
2 = (4 + 1)
2 tak? (nigdy nie byłem dobry w algebże
9 + 16 ≠ 10 tak?
Jeżeli żem to dobrze zrobił to to nie jest trójkąt pitagorejski... szkoda bo musze dalej
szukać...
5 sty 21:10
Mickej: no jeśli 52=10 to tak
ale ja zawsze myślałem ze 52=25
ale nie przejmuj się zdarzają się i takie błędy
5 sty 21:21
5 sty 21:24
danaole: trójkąty pitagorejskie to te których boki są liczbami naturalnymi i do tego są
prostokątne
5 sty 21:58
Mickej: doszliśmy już do tego
5 sty 22:03