pomóżcie!!
maroo: rozstrzygnij, czy istnieją takie liczby całkowite a, b, c, d, e, że
a+b+c+d+e=2 i a*b*c*d*e=3100
24 paź 12:49
Jack:
zwróć uwagę na parzystość wyrazów w obu równaniach.
24 paź 12:54
maroo: dobra, ale jak to udowodnić?
24 paź 13:04
Jack:
z prawego równania wynika, że każda z liczb a,b,c,d,e jest nieparzysta, czyli jest postaci
2n+1.
czyli a=2n+1, b=2m+1 itd
jesli teraz je do siebie dodasz dostaniesz liczbę nieparzystą bo
2(m+n+o+p+r) + 5=2(m+n+o+p+r+2)+1 A to ma się równać 2. Widać jednak że lewa strona jest
nieparzysta, a prawa parzysta. Sprzeczność.
24 paź 13:24
Jack:
a nawet każda z liczb a,b,c,d,e jest potęgą 3... co sprawia że jeszce inaczej można to zapisać.
24 paź 13:27
maroo: ok, dzieki, a moglbys pokazac tez to, ze kazda z tych liczb jest potegą liczby 3

24 paź 14:29
Jack:
3100 ma dzielniki jedynie takie, które są potęgami 3 (ponieważ 3 jest l. pierwszą). Stąd,
skoro a*b*c*d*e=3100 to każda z liczb a,b,c,d,e musi być postaci 3hi , gdzie h∊N oraz
∑i hi=100
24 paź 14:42
maroo: czyli np liczbe a mozna zapisac tak:
a=3k
b=3k+3
c=3k+6
itd
24 paź 15:47
maroo: i jedna prosba, jezeli moglbys to rozwiązalbys coś takiego

rozwiążw liczbach całkowitych równanie x*y(x+2009*y)=2009
2010
24 paź 15:49
Jack:
nie nie, te liczy można zapisać jako potęgi liczby 3 , a nie ich krotności. Dlatego napisałem
wyżej 3hi.
24 paź 17:21
maroo: aha, juz rozumie
a moglbys spojrzec tez na to

?
rozwiąż w liczbach całkowitych równanie x*y(x+2009*y)=2009
2010
24 paź 19:51
Jack:
(x*y)(x+41*49*y)=(49*41)2010
x2y+41*49y2x=(49*41)2010 lub jeszcze tak: (x*y)*(x+41*72*y)=412010* 74020
7 i 41 to liczby pierwsze. Spróbuj coś wymyśleć
24 paź 20:10