nierówność
Paulina: Rozwiąż nierówność x2 − x − 2 ≤ 0
24 paź 12:48
mac: jaki problem?
24 paź 12:50
Paulina: z narysowaniem póżniej na lini wyniku ... wychodzi mi −1 i 2
24 paź 12:51
mac: Δ = 1 + 4 = 5
√Δ =
√5
24 paź 12:51
mac: Ups sory, powinno być delta 3
24 paź 12:52
Paulina: no własnie wynik mam dobry tylko jak to potem przedstawić na tej lini
24 paź 12:53
24 paź 12:53
Paulina: to się zgadza a co dalej?
24 paź 12:54
mac: Zaraz sobie narysuje i podam wynik
24 paź 12:54
Paulina: super dzięki
24 paź 12:55
mac: x∊<−1;2>
24 paź 12:56
Paulina: dzięki
24 paź 12:58
Paulina: Kąt α jest ostry i tg α wynosi 512. Oblicz cos α.
Jeszcze to jeśli można
24 paź 12:59
Paulina: tg wynosi 512
24 paź 12:59
24 paź 13:04
mac: w tym roku maturka?
24 paź 13:04
Paulina: no niestety
24 paź 13:05
mac: hehe, jak podstawowa to dasz radę

, prosta jest
24 paź 13:06
Paulina: no ma być troszkę trudniejsze ...
24 paź 13:07
Paulina: wyszło mi super

24 paź 13:09
mac: taak? gdzie tak pisze

, nigdzie o tym nie czytałem chociaż maturkę mam za rok, ale zbyt
trudniejszej matury nie mogą zrobić jak chcą aby były zadowalające wyniki xD
24 paź 13:09
mac: gratki
24 paź 13:09
Paulina: tak nam mówi babka z maty ...

zobaczymy jak to będzie
24 paź 13:10
mac: Zobaczymy, może ona chciałaby aby dać troche trudniejsze zadania, np otwarte. bo zamkniętych
raczej zmienić nie mogą

. − bo odebraliby nadzieję tym słabszym. Gdyby takie zadania były na
maturce z polaka
24 paź 13:13
Paulina: ja tam wolę polski
24 paź 13:15
Paulaaa: 2x2 + x+ 1≤0
pomóżcie mi rozwiązać nierowność
8 wrz 18:44
Gustlik:

x
2−x−2 ≤ 0
Δ=1−4*1*(−2)=9
√Δ=3
x∊<−1, 2>
8 wrz 19:04
Piotr:
a do czego to Gustlik ?
8 wrz 19:06
Gustlik:

2x
2+x+1≤0
Δ=1
2−4*2*1=−7
brak pierwiastków
Obszar rozwiązań nierówności (≤0) obejmuje punkty na osi OX i pod nią (zaznaczyłem czerwonymi
przerywanymi liniami). Parabola natomiast "wisi" nad osią OX i wobec braku miejsc zerowych nie
ma punktów wspólnych ani z osią OX ani z obszarem rozwiazań nierówności, zatem x∊∅.
8 wrz 19:08