matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuwanie niewymierności z mianownika.
Nickson:
Usuń niewymierność z mianownika 2 : (2 +
√
3
−
√
2
)
24 paź 11:52
mac:
2
=
2 +
√
3
−
√
2
2
(2 +
√
3
) +
√
2
*
=
2 +
√
3
−
√
2
(2 +
√
3
) +
√
2
2 * (2 +
√
3
+
√
2
)
=
(2 +
√
3
)
2
− (
√
2
)
2
4 + 2
√
3
+ 2
√
2
=
(4 + 4
√
3
+ 3) − (2)
4 + 2
√
3
+ 2
√
2
=
4
√
3
+ 5
4 + 2
√
3
+ 2
√
2
4
√
3
− 5
*
= [...]
4
√
3
+ 5
4
√
3
− 5
Resztę chyba już powinieneś rozwiązać
Pozdrawiam
24 paź 12:39
Nickson:
No jasne
Dzięki ^^
24 paź 12:42