funkcje
ona: dane są funkcje f(x)=x2+3x i g(x)=2x+6:
wyznacz zbior argumentów dla których funckja f przyjmuje wartosci wieksze niż funckja g;
rozwiąż nierówność f(x+1)<g(3x−1)
24 paź 11:21
Palinka28: f(x)>g(x)
x
2+3x>2x+6
x
2+3x−2x−6>0
x
2+x−6>0
Δ=1−4*1*(−6)=25
√25=5
Zaraz Ci narysuje wykres i reszte
24 paź 11:29
Palinka28:

xe (−∞;−3) u (2;∞)
24 paź 11:34
Palinka28: f(x+1)=(x+1)
2+3x=x
2+2x+1+3x=x
2+5x+1
g(3x−1)=2(3x−1)+6=6x−2+6=6x+4
x
2+5x+1<6x+4
x
2+5x+1−6x−4<0
x
2−x−4<0
Δ=1−4*1*(−4)=17
√Δ=
√17
no i dalej sobie już chyba poradzisz
24 paź 11:39
ona: dzieki bardzo
24 paź 11:46