zadania testowe
grander: Zad 1. W pewnej kasie chłopcy stanowili 37,5% liczby uczniów. Gdy do kasy przybyła jedna
dziewczynka, okazało się, że chłopcy stanowią 36% liczby uczniów. Ile chłopców jest w klasie?
Zad 2. W rombie o boku 10 cm kąt rozwarty jest 5 razy większy od kąta ostrego. Oblicz pole
rombu
Zad 3. Cięciwa okręgu r ma długość r√3. Znajdź długość mniejszego z łuków wyznaczonych przez
tę cięciwę
24 paź 11:06
grander: pomożecie
24 paź 11:21
Godzio:
1.
x = 0,36(y + 1)
| | x | |
x = 0,36 * |
| + 0,36 |
| | 0,375 | |
x = 0,96x + 0,36
0,04x = 0,36
x = 9
24 paź 11:47
Godzio:
kąt ostry: α
kąt rozwarty: 5α
α + 5α = 180
6α = 180
α = 30
o
P = ah = 10 * 5 = 50 cm
2
24 paź 11:48
grander: dzięki
24 paź 11:49
Godzio:

z tw. cosinusów:
(r
√3)
2 = r
2 + r
2 − 2r
2cosα
3r
2 = 2r
2 − 2r
2cosα / : r
2
1 = − 2cosα
| | α | | 120 | | 2 | |
L = |
| * 2πr = |
| * 2πr = |
| πr |
| | 360 | | 360 | | 3 | |
24 paź 11:51
grander: dzięki wielki
24 paź 11:58