Rozwiaz nierownosc
Pawel: (3−x2)(x3−2x2−4x)>0
24 paź 01:54
M4ciek:
(3−x
2)(x
3−2x
2−4x) > 0
(
√3−x)(
√3+x)(x
3−2x
2−4x) > 0
x
3−2x
2−4x=
Δ=4−4*1*(−4)=20
√Δ=
√20=2
√5
| | 2(1−√5) | | 2(1+√5) | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=1−
√5 x
2=1+
√5
(x
−1
+√5) (x
−1
−√5)
(
√3−x)(
√3+x)(x
3−2x
2−4x) > 0
(
√3−x)(
√3+x)(x−1+
√5)(x−1−
√5) > 0 a
n < 0
x=
√3 v x=−
√3 v x=1−
√5 v x=1+
√5
x∊(−
√3;1−
√5) ∪ (
√3;1+
√5)
24 paź 09:30
Pawel: Czemu liczysz to jakby to bylo równanie kwadratowe?
24 paź 10:40
M4ciek: A co odp. sie nie zgadza?Po prostu wyznaczam miejsca zerowe , a nie licze rownania
kwadratowego?
24 paź 10:52
mac: (3−x
2)(x3−2x2−4x) > 0
Po rozłożeniu na czynniki:
−x(x
2 − 3)(x
2−2x−4) > 0
−x(x −
√3)(x +
√3)(x
2−2x−4) > 0
Δ =4 + 16 = 20
√Δ = 2
√5
−x(x −
√3)(x +
√3)(x − 1 +
√5)(x − 1 −
√5) > 0
Podajesz tylko pierwiastki: 0,−
√3,
√3,1 −
√5,1 +
√5
I rysujesz węża: zaczynasz od dołu.
24 paź 11:00
M4ciek: Mac skad wziales ten −x przed nawiasem? Po wymnozeniu razy nawias (x
2−3) to nie daje (3−x
2)
24 paź 11:03
mac: jak zamieniasz: (3−x
2) i chcesz aby było (x
2 − 3) to dajesz minus przed nawias

. łatwo
sprawdzić −(x
2 − 3) = −x
2 + 3 = 3 − x
2
a ten x przed nawias to z : x3−2x2−4x
wtedy x(x
2 − 2x − 4) łatwiej się deltę liczy
24 paź 11:06
M4ciek: No dobra, a w takim razie ja nie mam m.z. = 0 a mam blad?
24 paź 11:07
mac: no jak nie dałeś 0 jako pierwiastka to masz błąd, bo istotne jest to przy wezyku
24 paź 11:09
M4ciek: A bo wyliczylem delte a bylo x
3 ,

wiec jeszcze to 0 i pasuje
24 paź 11:10
mac: yhym, no i "−" na początku, bo jakbys nie dał minusa to inne odpowiedzi dostaniesz, bo inaczej
zaczniesz snake rysowac
24 paź 11:11
Pawel: No jak wylaczasz przed nawias x to masz pierwiastek=0. Dzieki teraz rozumiem.
24 paź 11:11
Paweł: Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego tego (x3−2x2−4x) nie moge rozwiazac jak normalnego wielomianu
twierdzeniem Bezout i schematem Hornera?
24 paź 16:11
TWOJA STARA: ⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔
9 wrz 13:33