Paweł: Mam zadanie, którego nie wiem jak roziązać: Na kole opisano trójkąt prostokątny. Stosunek
pola trójkąta do pola koła jest równy: (3+2
√3)/π . Wyznacz miary kątów w tym
trójkącie. Jak ktos ma pomysl jak go rozwiązać bedzie mi milo jak sie ta wiedz
podzieli
5 sty 20:18
Paweł: Byłby w stanie ktos to rozwiazac?
5 sty 20:37
Paweł: To mam zadanie dla Ety bo ja nie wiem jak to rowiazac:
5 sty 23:32
Eta:
Dręczy mnie to Twoje zad.
Czy napewno jest ( 3+2√3) /π
czy (3+2√2) /π bo cos mi tu nie pasuje ten √3
Napisz jak ma być!
6 sty 02:26
anmario: Eta, Ty śpij już
6 sty 02:29
Jakub: Dobranoc wszystkim
6 sty 02:46
anmario: Dobranoc
6 sty 02:52
Eta:
Witam!
Właśnie mam rozwiązanie!

Paweł podał błędnie : powinno być (3+2
√2) /π
Bo; wysokość h
c -- z kata prostego do boku c
h
c= r+r
√2 bo r
√2--- przekatna kwadratu o boku r
przy kacie prostym
więc
h
c= r(
√2 +1)
P
Δ= (1/2)*3*h
c = (c/2)*r(
√2+1)
z podanego stosunku
P
Δ/ P
k → po przekształceniu ,że
r(3+2
√2) r(3+2
√2(
√2 - 1)
c/2= ------------------- = ------------------------
√2 +1 (
√2 +1)(
√2 -1)
c/2= r(
√2 +1
to;
h
c / (c/2) = tgα = 1 → α= 45
o
jest to trójkat prostokatny równoramienny o katach 45
o
Tyle " myslenia" przez błedny zapis Pawła!

wrrrrrrrrr!
.... ale rozwiazałam

6 sty 13:03
Paweł: Aha, dzieki

A swoja droga BRAWO, bo ja z kolega nie wykminilem tego ( a kolega szykuje
sie do OMu nawiasem mowiac). Tak sie sklada ze dokladnie tak bylo napisane w zbiorze
zadan (Matematyka omegi edycja 2009 zadanie 470) widocznie sie pomylili
6 sty 19:27
dominik: "Paweł podał błędnie : powinno być (3+2√2) /π" , pawel podal dobre dane, bo w
rozwiazaniach jest odp 300,600,900 a nie 450
17 lut 17:43
dominik: "Paweł podał błędnie : powinno być (3+2√2) /π" , pawel podal dobre dane, bo w
rozwiazaniach jest odp 300,600,900 a nie 450
17 lut 17:46