Rozwiąż równanie
Jan: 6x4−x3−18,5x2+3x+1=0
Nie mogę znaleźć pierwiastków tego równania, nie wychodzi nawet dla odpowiedzi, które są w
książce. Proszę o pomoc.
23 paź 23:53
Jack:
uhh nawet dla odpowiedzi? To możesz szukać i szukać... To znaczy, że przykład jest źle
zapisany.
23 paź 23:56
Jan: No nie wiem chyba że źle liczę. W odpowiedzi jest 1/3,−1/6,√3,−√3
23 paź 23:59
STUDENT: a jakie masz te odpowiedzi?
23 paź 23:59
STUDENT: coś jest żle z przykładem
24 paź 00:00
Jan: No na to wygląda.
24 paź 00:02
Jack:
x4−x3/6−(55 x2)/18+x/2+1/6 = 0 wtedy będą takie pierwiastki o których piszesz.
6x4−1813x3+3x+1=0
24 paź 00:05
Jan: Całkiem inny przykład. Dobra napiszę, że przykład jest zły dzięki.
24 paź 00:06
Jack:
pokręciłem przemnażając przez 6... Ten pierwszy wielomian należałoby poprawnie przemnożyć przez
6 (ten drugi to moja wyłącznie "twórczość"

)
24 paź 00:08
Jack:
nie tak całkiem inny... jedyna różnica, jak patrzę, to te 18,5≠ 1813
24 paź 00:08
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Zamiast 18 |
| powinno być 18 |
| , wtedy otrzymamy podane rozwiązania. |
| | 2 | | 3 | |
24 paź 00:25