liczby rzeczywiste
KASIA: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba n3−n jest podzielna przez 6
23 paź 21:57
Cindirella: n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
(n−1)n(n+1)
to wyrazenie jest podziewne przez 6 poniewaz sa to 3 kolejne liczby naturalne i jest ono
napewno podziene przez 2 i przez 3 a 2*3 to 6 wiec przez 6 tez
23 paź 22:02
think: n3 − n = n(n2 − 1) = n(n + 1)(n − 1) jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych czyli
na pewno będzie jedna parzysta i jedna podzielna przez 3.
23 paź 22:02
tylkoja: skad jestes kasiu

;>
23 paź 22:04
KASIA: dzięki wielkie
23 paź 22:07