Określ dziedzinę funkcji wymiernej .
Esterrr: | | 3x−3 | |
y= |
| wyznacz również punkty przecięcia wykresu z osiami układu. |
| | x2−6x+9 | |
23 paź 21:43
Grześ:
| | 3x−3 | |
y= |
| D:x2−6x+9≠0 |
| | x2−6x+9 | |
(x−3)
2≠0
x≠3
Przecięcie z osią OX:
y=0
3x−3=0
x=1
Punkt=(1,0)
Przecięcie z osią OY:
x=0
23 paź 22:02
Esterrr: Dziękuję bardzo za pomoc

mam pytanie czy pomógłbyś mi coś jeszcze rozwiązać?
23 paź 22:08
Grześ: Zależy co
23 paź 22:08
Grześ: np. buta możesz sobie sam rozwiązać, bez pomocy
23 paź 22:09
Esterrr: myślałam raczej o zadaniu ale jak chcesz mi pomóc przy butach to zapraszam
23 paź 22:14
Esterrr: mam takie zadanie: Boki trójkąta zawierają się w prostych o równaniach x−y+3=0, 3x−y−7=0,
x+y−1=0, Wykaż, że trójkąt jest prostokątny. Oblicz pole tego trójkąta.
23 paź 22:25
Esterrr: to jak? pomożesz?
23 paź 22:26
Godzio: zrób 3 układy równań z których wyliczysz punkty przecięcia tych prostych
jeśli otrzymasz ich współrzędne oblicz długości poszczególnych boków jeśli to już zrobisz to
nic innego jak sprawdzić czy zachodzi warunek a
2 + b
2 = c
2
To pierwszy sposób a drugi to po prostu pokazać że 2 proste są do siebie prostopadłe
23 paź 22:28
Grześ: Już patrzę..
23 paź 22:28
Grześ: Dodam jeszcze warunek prostopadłości:
a1*a2=−1
23 paź 22:29
Esterrr: aha, już wiem, wiem .... jakoś wydaje się prostsze i wiem o co chodzi. Matematyka to moja pięta
Achillesowa, jestem humanistką. A pamiętasz może wzór na pole trójkąta prostokątnego?
23 paź 22:34
Grześ: Jeśli bierzesz przyprostokątne to:
1/2ab
23 paź 22:35
Grześ: W zależności od sytuacji
23 paź 22:35
Esterrr: aha, w takim razie dziękuje bardzo

już Cię nie męczę, będę szukać dalej pomocy bo mam jeszcze
2 zadania

jeszcze raz dziękuję bardzo
23 paź 22:39
Grześ: nie męczysz mnie.

Mnie sprawia przyjemność pomoc innym osobom
23 paź 22:40
Esterrr: to miłe

wiec, jeżeli mogę Ci zająć jeszcze troche czasu to będę czuła się zaszczycona

gdybyś mógł mi wskazać drogę do osiągnięcia rozwiązania to bardzo proszę
23 paź 22:45
Grześ: Jakie zadanie

Bez takich oficjalnych zwrotów mi tu. Zawstydzasz mnie
23 paź 22:46
Esterrr: Środkowa DE trójkąta ABC (D jest środkiem boku AC a E jest środkiem boku BC) ma długość 10j.
Podaj długość boku AB.
23 paź 22:47
Grześ: Zrób mi rysunek

Na szybko
23 paź 22:48
Grześ:

To akurat jest proste, bo równoległy bok do połączonego odcinka z dwóch środkowych wynosi
połowę
23 paź 22:50
Grześ: A więc bok AB wynosi 20 j.
23 paź 22:50
Grześ: Miałem rok temu dowód na lekcji tego twierdzenia
23 paź 22:50
Esterrr: Aha, czyli jeszcze prostsze. Pewnie myślisz, że ja taka ciemna masa jestem
23 paź 22:54
Esterrr: Jesteś gotowy na ostatnie zadanie?
23 paź 22:54
Grześ: Jestem

I nie myślę, że jesteś ciemna masa. To jest Twoja własna samokrytyka
23 paź 22:55
Esterrr: I kto tu używa wyszukanych słów
23 paź 22:56
Grześ: Nie wiem, czy chcesz dyskutować teraz czy co

To była przez ciebie wysunięta hipoteza.
23 paź 22:57
Esterrr: | | 2 | | 2 | |
Sporządźwykres i omów własności funkcji y= |
| i y=− |
| . To ostatnie  |
| | x | | x | |
23 paź 22:59
Esterrr: Mogę zadać Ci pytanie? W sumie osobiste ale to z ciekawości
23 paź 23:02
Grześ:

1.D:R\{0}
ZW=R
2.brak miejsc zerowych
3. brak maksywalnej i minimalnej wartości
4. f maleje przedziałami:{x∊(0,+
∞)
{x∊(−
∞,0)
5.Funkcja ta jest nieparzysta
6.Funkcja różnowartościowa
23 paź 23:03
Grześ: 7. funkcja nieokresowa
23 paź 23:03
Grześ: 8.
y>0 dla x∊(0,+∞)
y<0 dla x∊(−∞,0)
23 paź 23:04
Godzio:
ZW = R − { 0 }
23 paź 23:04
Grześ: O Co takiego chcesz spytać

23 paź 23:04
Grześ: Aj, Godzio, machłem się

Ah, teraz ty wytkniesz mi bład
23 paź 23:05
Grześ: Z pośpiechu nie spojrzałem na wykres
23 paź 23:06
Godzio:
E tam

mała pomyłeczka
23 paź 23:06
Grześ: Dobra, ktoś o coś mnie chciał spytać
23 paź 23:06
Esterrr: nieszkodzi akurat z wykresem sobie poradzę
23 paź 23:07
Grześ: Zadawaj pytanie, czy co tam chciałaś, bo ja już będe leciał
23 paź 23:08
Esterrr: a chciałam tylko spytać ile masz lat i dlaczego Godzio?
23 paź 23:11
Grześ: Godzio jest w klasie maturalnej jeśli się nie mylę
23 paź 23:12
Esterrr: Aha, pogubiłam się pomiędzy Godziem a Grzesiem
23 paź 23:14
Grześ: No to ja nie jestem jeszcze w klasie maturalnej, za roczek dopiero
23 paź 23:15
Esterrr: a mam jeszcze pytanko

jak tam jest określona monotoniczność to co stoi przy x?
23 paź 23:16
Grześ: Dlatego Grześ, bo tak lubię być nazywany

This is my name
23 paź 23:16
Esterrr: aha

taki młody a łeb jak sklep
23 paź 23:16
Grześ: klamerka jak w układzie równań
Bo ta funkcja nie jest motoniczna w całej swej dziedzinie, tylko przedziałami
23 paź 23:17
Esterrr: ahaaaa

już wszystko wiem
23 paź 23:17
Esterrr: tak to wiem ale co to za kwadracik?
23 paź 23:17
Esterrr:
23 paź 23:18
Grześ: Jeszcze jakieś pytanka

Wcale nie mam aż takiego łba

Po prostu lubię matematykę
23 paź 23:18
Grześ: jaki kwadracik
23 paź 23:18
Esterrr: co z tym kwadracikiem?
23 paź 23:19
Grześ: Nie wiem o co chodzi, możesz jaśniej
23 paź 23:20
Esterrr: jest x potem kwadracik a potem określony przedział a możę Ci sie nie wyświetla? i tam ma być po
prostu tak: x(....)
23 paź 23:20
Grześ: mnie się nie wyświetla, nie wiem czemu, ale tam po prostu są przedział wypisane i spięte
klamerką
23 paź 23:21
Grześ: Jeszcze jakieś niejasności

Szybko, bo idę zaraz spać
23 paź 23:22
23 paź 23:23
Grześ: Ok, no to narazie Estera. Taki jestem zmęczony, że chyba od razu zasnę
23 paź 23:24
Grześ: Oczywiście pomóc Tobie było dla mnie przyjemnością
23 paź 23:25
Esterrr: miło to słyszeć

w takim razie do spisania
23 paź 23:28