matematykaszkolna.pl
Mickej: nie chce się mi szukać nigdzie a wiem ze zaraz ktoś tu napiszeemotikonka mam takie pytanko bo mnie coś irytuje mianowicie w zadaniach gdzie jest funkcja kwadratowa czasem jest napisane dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste to wtedy zakładamy Δ≥0 tak przynajmniej tak mi się wydajeemotikonkaemotikonkaemotikonka bo gdy maja być dwa rożne pierwiastki to Δ>0 takemotikonkaemotikonka
5 sty 20:17
Paweł: Dla Δ≥0 mamy dwa pierwiastki, ale i zakladamy tez ze moga byc one równe ( dla funkcji y=(x+5)2 delta jest rowna zero i jest jeden podwojny pierwiastek)
5 sty 20:22
Mickej: no okemotikonka tylko ze mnie dalej nie oświeciłeś wodzuemotikonka to jak maja być 2 pierwiastki to założenie Δ≥0 w zupełności wystarcza takemotikonka?
5 sty 20:28
Mietek: tak wystarcza emotikonka
5 sty 20:32
Paweł: Jak dwa rózne to tak
5 sty 20:42
Jakub: Też to mnie denerwuje. Jak masz napisane dwa pierwiastki, to chodzi o różne pierwiastki, dlatego Δ>0. Gdy Δ=0 funkcja kwadratowa ma jeden pierwiastek (podwójny). Jeżeli więc masz w zadaniu: dla jakiego parametru m funkcja ma dwa pierwiastki, to chodzi o dwa różne pierwiastki Δ>0
5 sty 23:59