procenty
Justyna: Pan Jan Kowalski i Arkadiusz Nowak postanowili ulokować swoje oszczędności w dwóch różnych
bankach.Pan Kowalski złożył kapitał w banku A,w którym oprocentowanie roczne wynosi 16 %,a
odsetki kapitalizowane są co kwartał.Pan Nowak ulokował swój kapitał w banku B,w którym
oprocentowanie roczne wynosi 18 %,a odsetki kapitalizowane są rocznie.Który z panów dokonał
lepszego wyboru?(obaj wpłacili tę samą kwotę).Jaka jest różnica w wysokości odsetek przy
wpłaconej kwocie 100 000 zł po roku oszczędzania ?
23 paź 20:51
Justyna:
24 paź 09:42
Justyna: proszę
24 paź 11:25
Godzio: Kowalski:
| | 16 | |
KK = 100 000(1 + |
| )1 * 3 = ... |
| | 100 * 3 | |
Nowak:
| | 18 | |
KN = 100 000(1 + |
| )1 |
| | 100 | |
24 paź 11:40
Justyna: u Nowaka wychodzi 18 000,a u Kowalskiego nie wiem jak obliczyć
24 paź 11:51
Godzio:
U Nowaka wychodzi 118 000

A u Kowalskiego:
| | 4 | | 79 | |
100 000(1 + |
| )3 = 100 000 * ( |
| )3 = 100 000 * 1,168685 = 116868,5 |
| | 75 | | 75 | |
24 paź 11:54
Justyna: ale w odpowiedziach piszę:
Nowak otrzyma odsetki w wysokości 18 000 zł
a Kowalski w wysokości 16 985,86 zł
24 paź 11:56
Godzio: ano tak bo to jest kwota jaką otrzyma teraz żeby odsetki to
N: 18 000 (sorki nie spojrzałem na polecenie)
przy Kowalskim powinno być tak:
| | 16 | |
K = 100 000(1 + |
| )1 * 4 = 100 000 * (1,04)4 = 116985,856 |
| | 100 * 4 | |
24 paź 12:01
Godzio:
Coś mi się ubzdurało że kwartał to 4 miesiące stąd ten błąd
24 paź 12:04
Justyna: ale co dalej:
Jaka jest różnica w wysokości odsetek przy wpłaconej kwocie 100 000 zł po roku oszczędzania ?
24 paź 12:06
Justyna: Dzięki już wiem
24 paź 12:17