zadania z procentami
karolina: Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000 zł do 27 848 zł.Oblicz
wysokość oprocentowania.
23 paź 19:41
Godzio:
K = 27 848
Ko = 20 000
n = 2
p% = ?
K = Ko(1 + p%)n
23 paź 19:44
karolina: a p% skąd mam wziąć
23 paź 19:48
Sławek: Jak mam te p% obliczyć
23 paź 19:55
Sławek: Godzio ratuj
23 paź 19:59
Sławek: No proszę o małą podpowiedź
23 paź 20:03
Godzio: Podstawiasz i obliczasz to chyba nie jest ciężkie
jedynie co musisz umieć to dzielić pierwiastkować i odejmować

jeśli czegoś nie umiesz to
wtedy pomogę
23 paź 20:06
karolina: a no właśnie nie wiem jak,co mam teraz zrobić
23 paź 20:07
Godzio:
to przekształcimy najpierw a na końcu podstawimy
K = K
o(1 + p%)
n
| | K | | 27 848 | | 3481 | |
p% = n√ |
| − 1 = √ |
| − 1= √ |
| − 1 = |
| | Ko | | 20 000 | | 2500 | |
| | 59 | | 59 | | 50 | | 9 | | 18 | |
= |
| − 1 = |
| − |
| = |
| = |
| = 18% |
| | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | | 100 | |
23 paź 20:10
karolina: dzieki
23 paź 20:14
dero2005:
(1+p)n = KK0
(1+p)2 = 2784820000 = 1,3924
1+ p = √1,3924 =1,18
p = 1,18−1 = 0,18
p% = 0,18 * 100% = 18%
23 paź 20:14
t: A hop a dzis dzis
17 lis 18:21