Co najmniej podwójny piewiastek wielomianu
jusia: Wyznaczyć wartości a i b, dla których liczba 1 jest co najmniej podwójnym pierwiastkiem
wielomianu:
a) W(x)= x3+x2+ax+b
b) W(x)= 3x4−6x3+ax2+4x+b
23 paź 19:40
Godzio: a) 2 przypadki trzeba
1
o W(x) = (x − 1)
2(x + c) = ... przyrównaj wielomiany a otrzymasz a i b
2
o W(x) = (x − 1)
3 = ... i tak samo
b)
1
o (x − 1)
2(x
2 + cx + d) = ...
2
o (x − 1)
3(x + c) = ...
3
o (x − 1)
4 = ...
z równości wielomianów utworzysz układ równań z którego wyliczysz a,b
23 paź 19:42
jusia: jeszcze jedno male pytanko, co to za liczby c i d?
23 paź 21:23
Godzio:
zwykłe liczby
w a) masz wielomian 3 stopnia skoro pierwiastek ma być podwójny to przez niego trzeba domnożyć
funkcję liniową w tym wypadku x + c
w b) w pierwszym przypadku trzeba domnożyc przez funkcję kwadratową
23 paź 21:26
Godzio: w b) musi być jednak
1
o (x − 1)(3x
2 + cx + d)
2
o (x − 1)
3(3x + c)
3
o 3*(x − 1)
4
23 paź 21:37
M4ciek: Godziu piszesz probna mature 3 listopada

?
23 paź 21:39
M4ciek: Hmm

?
23 paź 21:51
Godzio: tak
23 paź 21:52
M4ciek: A nie wiesz moze czy tam beda wszystkie dzialy?
23 paź 21:53
Godzio: zapewne bez prawdopodobieństwa i kombinatoryki ale wypowiedzieć na 100% się nie mogę
23 paź 21:56
M4ciek: To co 100%

?
23 paź 21:57
Godzio: Fajnie by było ale to podstawa to nic takiego strasznego
23 paź 21:58
M4ciek: Ja zapewne polegne na dowodach
23 paź 21:59
23 paź 21:59
Godzio: dzięki

M4ciek na podstawie nie ma nic strasznego dowody są banalne dasz radę

w takim razie ja będę
trzymać kciuki za Ciebie jak już napiszę
23 paź 22:03
M4ciek: Fajnie to brzmi , "jak juz napisze"

, ale ja kuleje z dowodami

Patrze w 90% na te trojkaty i nie widze czy sa podobne czy jakie i jak to wykazac.
23 paź 22:05
jusia: z doświadczenia powiem ze podstawa jest prosta. i dowody sa do pzejścia, wiem bo sama z nich do
tej pory jeszcze kuleję

a jednak jakos sobie dalam z nimi radę
23 paź 22:06
M4ciek: No wiadomo podstawa latwa, zrobie w 1h a kolejna godzine bede robil dowod
23 paź 22:07
Godzio: wystarczy ćwiczyć
23 paź 22:09
M4ciek: No tak cwiczyc, ale co zrobic jesli nie umiem zrobic zadnego dowodu

?
23 paź 22:10
jusia: popatrzec na przyklady. najlepiej na jakieś proste przyklady, takie klasyczne. kiedy masz dowód
zrobic z geometrii na przykład bardzo przyda sie rysunek. i zaczynasz myslec czy gdziesz nie
ma trojkatow prostokatnych... a moze cos dorysowac itd.... skoro masz na to 1 h to chyba cos
wymyslisz
23 paź 22:13
M4ciek: No moze
23 paź 22:14
jusia: chociaż i tak stwierdzam ze nie rozumiem rozwiązania.

nie wiem co mam do czego przyrównac

dzis mi cos komórki nie lacza
23 paź 22:15
jusia: a trojkaty są zdradliwe
23 paź 22:17
M4ciek: No
23 paź 22:17
Godzio:
Pamiętam jak nauczyciel zadał zadanie z geometrii siedziałem nad nim jakieś 5 h i i tak mi nie
chciało wyjść to co miało wyjść a zapisałem kilka stron A4, a na następny dzień pokazał jak
to zrobić, dorysował jedną kreskę zapisał jedną linijkę na tablicy i koniec

także czasami
wystarczy coś dorysować a najtrudniej wpaść na to co
23 paź 22:25