Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
abc:
a) |x2+5x+2|≥1 (wychodzi mi przedział (−∞;−4.56>∪<−0.43;+∞) − nie wiem czy dobrze.
b) |x+3|−|x|>1
Prosiłbym o pomoc, rozwiązanie.
23 paź 19:38
think:

ad a)Policz deltę i pierwiastki
dla x ∊ (−
∞, x
1> ∪<x
2,
∞)
rozwiązujesz taką nierówność:
x
2 + 5x + 2 ≥ 1
dla x∊<x
1,x
2>
rozwiązujesz:
−x
2 − 5x − 2 ≥ 1
b) polecam rozwiązać graficznie f(x) > 0
f(x) = | x + 3| − |x| − 1
narysowanie takiego wykresu jest dość proste, wybierasz punkty dla których zerują się wartości
w module oraz jakieś dwa punkty które leżą na lewo i prawo od tych punktów, czyli np
x
1 = −3
x
2 = 0
to na lewo od mniejszego x
1 będzie np x
3 = −5 a na prawo od większego może być x
4 = 1
rysunek obrazuje jak łączyć te punkty ale nic więcej, powodzenia, jak zrobisz tutaj to powiem
Ci czy dobrze. No i z wykresu już łatwo odczytać, dla jakich x−ów funkcja przyjmuje wartości
dodatnie.
23 paź 20:00
Slawek: Zrobiłem to inaczej. Nie jestem pewien czy dobrze.
|x+3|−|x|>1
Miejsca zerowe to −3 i 0 więc mam przedziały:
(−∞;−3> (−3;0> (0:+∞)
1. dla x ∊ (−∞;−3>
x+3 ≤0 więc |x+3|=−(x+3)=−x−3
x<0 więc |x|=−x
−x−3+x>1
−3>1
Sprzeczność
2. dla x ∊ (−3;0>
x+3>0 więc |x+3|=x+3
x≤0 więc |x|=−x
x+3+x>1
2x>−2
x>−1
x ∊ (−1;+∞)
Część wspólna (−3;0> i (−1;+∞) to (−1;0>
3. dla ∊ (0:+∞)
x+3>0 więc |x+3|=x+3
x≥0 więc |x|=x
x+3−x>1
3>1
Zgadza się.
Rozwiązaniem tej nierówności jest przedział (−1;+∞)
Dobrze to rozwiązałem?
24 paź 18:25
think:

sprawdźmy moim sposobem
f(−5) = 2 − 5 − 1 = −4
f(−3) = −3 − 1 = −4
f(0) = 2
f(1) = 2
ma być > 0 zatem rozwiązanie to (−1,
∞)
24 paź 18:39
Slawek: Dzięki wielkie za pomoc!
24 paź 18:50