Procent
Sławek: Liceum ogólnokształcące i Liceum Profilowane tworzą zespół szkół.Do zespołu szkół uczęszcza 875
uczniów z czego 64% stanowią uczniowie z lo.55% uczniów lo i aż 80% uczniów LP to dziewczęta.
a)ilu chłopców uczęszcza do zespołu szkół
b)jaki procent uczniów zespołu szkół stanowią dziewczyny.
c)o ile procent liczba chłopców jest mniejsza od liczby dziewcząt w zespole szkół.
23 paź 19:32
karolina: Pomóżcie mi choć trochę
23 paź 19:49
Sławek: Proszę
23 paź 19:54
23 paź 20:02
mac: 560 − tylu uczni LO
315 − tylu LP
308 − tyle loszek w LO
252 − tyle loszek w LP
a) łączna liczba loszek to 252 + 308 = 560
875 − 560 = 315
do Zespołu Szkół uczęszcza 315 chopów
b) 64%
c)28%
Pozdrawiam
23 paź 20:13
karolina: b jest dobrze ale potrzebuję wiedzieć jak to obliczyłeś,a również jest dobrze ale w c jest błąd
23 paź 20:16
mac: @karolina: skąd wiesz, że c jest źle? Liczba chopów to 315 czyli procent to 36, a dziewczyn 64.
Więc 64−36=28 o 28 mniejsza innej odpowiedzi nie ma
23 paź 20:19
karolina: w odpowiedziach pisz 43,75%
23 paź 20:20
karolina: a możesz napisać jak obliczyłeś punkt b
23 paź 20:21
slawek: widzę że koleżanka się dołączyła
23 paź 20:27
mac: Taka odpowiedź wyjdzie jak:
| 28% | |
| *100% = 43,75% pozdrawiam |
| 64% | |
23 paź 20:27
slawek: więc czekamy razem
Proszę o pomoc
23 paź 20:27
slawek: a punkt b możesz napisać jak liczyłeś
23 paź 20:28
slawek: tzn jak Ci wyszło 64%
23 paź 20:29
mac: Może mogę

b) Dodajecie liczbę loszek z LP i LO, czyli 308+252 = 560 − czyli tyle loszek chodzi o tego
zespołu szkół
i potem liczycie tylko procent
23 paź 20:31
slawek: dzięki
23 paź 20:32
karolina: Dzięki bardzo
23 paź 20:32