rozwiąż równania - nie wiem jak to ruszyć pomocy
mynia2010: nie wiem jak to ruszyć (4x2−25)2−(2x+5)2=0
23 paź 19:30
Cindirella: może skorzystaj ze wzorów skróconego mnozenia
23 paź 19:32
ewcia: Zapisz w postaci {(2x −5)(2x+5)}2 − (2x+5)2 i wyłącz wspólny czynnik przed nawias
23 paź 19:33
mynia2010: ale jak ? choć mała podpowiedź
23 paź 19:34
Grześ: wspólny czynnik= (2x+5)2
23 paź 19:34
Godzio:
ewcia napisała
(4x
2 − 25)
2 − (2x + 5)
2 = [ (2x − 5)(2x + 5) ]
2 − (2x + 5)
2 =
= (2x − 5)
2(2x + 5)2 −
(2x + 5)2 = ...
wyłącz przed nawias i dalej już banał
23 paź 19:35
mynia2010: dzięki wielkie
23 paź 19:36
mynia2010: wyszło mi coś takiego (2x+5)2((2x−5)−1)2 i dalej nie wiem .głupia jestem
23 paź 20:07
Grześ: źle, tam masz:
(2x+5)2[(2x−52−1)
23 paź 20:10
Grześ: W sensie: (2x−5)2
23 paź 20:10
mynia2010: i będą 2 pierwiastki?
23 paź 20:19
mynia2010: a czy mozna zrobić tak (2x+5)((2x−5)−1)2
24 paź 07:15
jolina: (2x+5)2[(2x−5)2−1]=0
24 paź 08:50