:)
umbrella: | | x2 − 5 | |
zad. 1 Liczba rozwiązań równania |
| = 0 to, |
| | 5 − x | |
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
| | x | | x | |
zad.2 Ile jest liczb całkowitych dodatnich spełniająych nierówność 1− |
| ≥ |
| ? |
| | 3 | | 6 | |
zad.3 Podzbiór zbioru liczb naturalnych dodatnich spełniających nieróność (3−x)(3+x) >0 ma:
A. dwa elementy
B. skończoną ilość elementów
C. co najmniej 4 elementy
D. nieskończenie wiele elementow
23 paź 19:17
Cindirella: duzo masz jeszcze tych zadan
23 paź 19:17
Cindirella: zad 1.
to co masz tam napisane mnozesz obustronnie przez (5−x) pozbywasz sie ulamka
zostaje ci x
2−5=0
rozbijasz to ze wzoru na (x−
√5)(x+
√5)=0
odp ze to równanie ma 2 rozwiazania
23 paź 19:21
Grześ: zad. 1.
x
2−5=0
x
2=5
x=
√5 ⋁ x=−
√5
Mamy dwa rozwiązania.
Zad. 2.
6−2x−x≥0
6−3x≥0
3x≤6
x≤2
x∊{1,2}
23 paź 19:22
Grześ: (3−x)(x+3)>0
9−x2>0
x2<9
IxI<3
x∊(−3,3) ∩ N+ = {1,2}
23 paź 19:24
umbrella: bardzo duzo

zadań ogólnie mam 475 do rozwiązania z czego tylko nierówności nie umiem czyli
okolo 25 zadan reszte zrobilam
23 paź 19:25
Grześ: No to dawaj zagadnienia, to będziemy tłumaczyć zagadnieniami
23 paź 19:25
Cindirella: czemu az tyle zadan ci dali

OMG
23 paź 19:26
Cindirella: Grześ .. mozesz mi wytlumaczyc zadanie 2

czemu tam zrobiles ze x∊ {1,2} obliczenia rozumiem
ale tego nie bardzo
23 paź 19:27
Grześ: Liczby naturalne dodatnie to 1,2,3,4....., a mamy to zbiór (−3,3)
23 paź 19:27
Grześ: a częścią wspólną są te dwa elementy
23 paź 19:27
umbrella: a zad 3 umiecie?
Ze względu na mature tyle zadali

zaraz dam reszte bo robie najpierw sama a wybieram te których nie rozumiem
23 paź 19:28
Cindirella: ale chodzi mi o zadanie 2 a nie 3
23 paź 19:28
Cindirella: a rozszerzoną mature z matmy zdajesz?
23 paź 19:28
Cindirella: 3 juz grześ ci zrobił przeciez
23 paź 19:29
umbrella: nie zauwazylam

dziękii
23 paź 19:31
umbrella: nie, podstawową

ale w języku francuskim .
23 paź 19:32
Grześ: nie ma sprawy, dawaj w tym temacie zadania następne
23 paź 19:33
Cindirella: o kurde ... skubana ... po francusku

Ja po polsku zdaje xD
23 paź 19:38
umbrella: zad. 1 Układ równań 2x+3y=5
x= −1
A. ma dokładnie jedno rozwiązanie
B. nie ma rozwiązań
C. ma dwa rozwiązania
D. ma nieskończenie wiele rozwiązan
zad.2 Równanie x5 − 5x3 + 4x = 0
A. nie ma pierwiastków rzeczywistych
B. ma dokladnie jeden pierwiastek rzeczywisty
C. ma pięc pierwiastków będących liczbami całkowitymi
D. ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste
zad. 3 Zbiorem rozwiązan nierówności −(x−1)2 ≥ 5(x−1) jest:
zad. 4 Rozwiązaniem układu równań jest para liczb : 3x+y=2
x−2y=3
23 paź 19:40
umbrella: bo zdaje egzamin panstwowy z francuskiego, angielskiego i niemieckiego

szkoła wymaga abym
zdawała w jakims jezyku to wybralam francuski bo najprostszy...
23 paź 19:41
Cindirella: kurde nie chce mi sie juz robic tych zadan ...
23 paź 19:44
Grześ: Zad. 1. dokładnie jedno rozwiązanie
Zad. 2.
x5−5x3+4x=x(x4−5x2+4)=x((x4−4x2)−(x2−4))=x[x2(x2−4)−(x2−4)]=x(x2−4)(x2−1)=
x(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)
23 paź 19:44
Grześ: Zad.3.
−(x−1)2≥5(x−1)
−(x−1)2−5(x−1)≥0
(x−1)[(x−1)−5]≤0
(x−1)(x−6)≤0
x∊(−∞,1>∪<6,+∞)
23 paź 19:47
Cindirella: :( zaczełam pisac sobie na karteczce ... i juz tez 3 koncze a ty mnie wyprzedziles mi robilam
na darmo
23 paź 19:49
Grześ:
{3x+y=2
{x−2y=3
{6x+2y=4
{x−2y=3
−−−−−−−−−−−
7x=7
x=1
3*1+y=2
y=−1
{x=1
{y=−1
23 paź 19:49
Grześ: Nie wiedziałem, sorki
23 paź 19:49
umbrella: dzięki wielkie

chce wam sie jeszcze kilka zrobic czy juz nie?
23 paź 19:49
Grześ: Ja od razu na forum pisze
23 paź 19:50
Grześ: Nie, bo idę na mam talent
23 paź 19:50
Grześ: W przerwie będe robił
23 paź 19:50
Cindirella: ooo ja tez ide na mam talet ale na pisz no bede miedzyczasie myslec
23 paź 19:51
umbrella: w zad 3 ma wyjsc przedział domknięty od −4 do 1
23 paź 19:52
Cindirella: DObra przynajmniej mam satysfakcje ze powychodzily mi takie same wyniki tylko raz z minusem sie
machnelam
23 paź 19:52
umbrella: hehe ja tez oczywiście na mam talent

ok bede pisac dzieki wam wielkie
23 paź 19:52
Cindirella: A Ty grzesiu tez sie do matury przygotowujesz

;>
23 paź 19:53
Cindirella: Mi nie masz za co dziekowac ... ja ci nie zdazylam tego napisac xD
23 paź 19:54
Grześ: Jeszcze nie teraz
23 paź 19:54
Grześ: Ja staram się Wam pomagać, ale nie wiem czemu niby w zad.3. źle zrobiłem
23 paź 19:54
Grześ: Już widzę, nie zmieniłem jednego znaku na plus
23 paź 19:55
Grześ: (x−1)((x−1)+5)≤0
(x−1)(x+4)≤0
x∊<−4,1>
23 paź 19:56
23 paź 19:57
Cindirella: ale jestes teraz w klasie maturalnej
23 paź 19:57
Grześ: niee
23 paź 19:58
Grześ: To nie jest przesłuchanie, sorry Cindirella
23 paź 19:59
umbrella: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zad.1 Zbiorem rozwiązań nierówności |
| x − |
| x < |
| x − |
| jest przedział: |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 6 | |
zad. 2 Ile rozwiązań posiada równanie −x
3+5x
2−x+5=0
zad 3 Ojciec ma 35 lat, a syn 8. Odpowiedz na pytanie: Za ile lat ojciec będzie mniej niż trzy
razy starszy od syna?, określa nierowność:
A. 35+x>3(8+x)
B. 3(35+x)<8+x
C. 35+x <3(8+x)
D. 35+x=3(8+x)
zad.4 Iloczyn dwóch liczb dodatnich, z których jedna jest o 12 większa od drugiej, jest równy
925. Liczbami tymi są:
A.25, 37
B. 37,49
C.25, 13
D. −37, −25
zad 5 Równanie a
2x − 7 = 49x + a ma nieskonczenie wiele rozwiazan, gdy:
A. a=7
B. a= −7
C. a=0
D. a= 49
23 paź 20:07
Cindirella: dobra nie spinaj sie ... tylko zapytalam ...
23 paź 20:11
Grześ: nie zpinam się, przecież grzecznie odpowiedziałem, że nie
23 paź 20:15
Grześ: spinam *
23 paź 20:15
Grześ:
Zad. 1.
1/2x−1/3x<1/4x−1/6x
6x−4x<3x−2x
2x<x
2x−x<0
x(2−x)<0
23 paź 20:17
Godzio: 5. a = −7
23 paź 20:17
Grześ: x∊(−∞,0)∪(2,+∞)
23 paź 20:17
Cindirella: ale to było z bezdne ... wystarczylo poprostu odpowiedziec ... to chyba nie az taki sekret

;>
23 paź 20:19
Grześ: Zad.4.
x(x+12)=925
x2+12x=925
(x+6)2−36=925
(x+6)2=961
x+6=31 ⋁ x+6=−31
x=25 ⋁ x=−37
23 paź 20:20
Grześ: x=25
x+12=37
23 paź 20:21
Grześ: Zad.2.
−x3+5x2−x+5=−x2(x−5)−(x−5)=(−x2−1)(x−5)
(−x2−1)(x−5)=0
−x2−1=0 ⋁ x−5=0
x2=−1 ⋁ x=5
x=5
23 paź 20:24
Grześ: Zad.3
8 lat syn
35 lat ojciec
Ojciec będzie starszy 3 razy za x lat
(35+x)=3(8+x)
Aby ojciec był mniej niż 3 razy starszy:
(35+x)<3(8+x)
23 paź 20:27
Grześ: Zwrot ma być w drugą stronę, nie zauważyłem błędu:
(35+x)>3(8+x)
23 paź 20:44
umbrella: dziekuje wam bardzoooooooooooooo

:


*
23 paź 22:04
Grześ: Nie ma za co, ale zastanowiłem się nad tą moją poprawką, i niepotrzebnie poprawiałem.
Pierwsza myśl moja była dobra

Sorry za zamotkę
23 paź 22:06
Grześ: Jak chcesz to rzuć jeszcze jakimś zadaniem, to przed spankiem sobie zrobię
23 paź 22:06
Cindirella: Ale zamiłowanie do cyferek xD
23 paź 22:07
Grześ: A tam, wcale nie

Dobra, to
umbrella daj jakieś zadanie
23 paź 22:08
umbrella: ok juz daje
23 paź 22:13
umbrella: zad. 1 Iloczyn dwóch liczb naturalnych, z których jedna jest większa od drugiej o 2, wynosi
15. Są to liczby:
A. 3 i 5
B. 15/2 i 2
C. −3 i −5
D. 7 i 5
23 paź 22:15
umbrella: zad. 2 Rozwiązaniem równania x3 − 4x + 3x2 − 12 = 0 są liczby
A. 1, −4, 3 , −12
B. −3, −2, 2
C. −2, 2 , 3
D. 0, 3, 4
23 paź 22:16
Grześ: n(n+2)=15
n2+2n=15
n2+2n+1=16
(n+1)2=16
n+1=4 lub n+1=−4
n=3 lub n=−5
23 paź 22:17
Grześ: Będzie to 3,5
23 paź 22:17
umbrella: zad.3 Aby układ ay−3x=−2
3x−5y=2 był układem nieoznaczonym należy w miejsce a wstawić:
A. 10
B. −5
C. 5
D. −6
na kogo głosowales w Mam Talent?
23 paź 22:18
Grześ: x3−4x+3x2−12=0
x(x2−4)+3(x2−4)=0
(x+3)(x2−4)=0
(x+3)(x−2)(x+2)=0
x=−3 lub x=2 lub x=−2
23 paź 22:18
Grześ: Nie głosowałem, ale obstawiałem tą dziewczynkę
23 paź 22:19
umbrella: ma być ponoć −3 i −5
23 paź 22:19
umbrella: ja też na Madzie

taka fajna skromna
23 paź 22:19
Grześ: nie może być −3 i −5 , bo maja być naturalne
23 paź 22:21
MONIKA: X3−4x+3x2−12=0
x2(x+3)−4(x+3)=0
(x+3)(x2−4)=0
(x+3)(x−2)(x+2)=0
x=−3
x=2
x=−2
23 paź 22:21
umbrella: masz racje
23 paź 22:21
Grześ:
ay−3x=−2
3x−5y=2 /*(−1)
ay−3x=−2
5y−3x=−2
Aby był układ nieoznaczony muszą być dwie proste pokrywające się, a więc a=5
23 paź 22:25
Grześ: Zrobione
23 paź 22:25
23 paź 22:26
Cindirella: no jest zdolny chlopak
23 paź 22:27
Grześ: Nie wiem czy jutro będę, bo chyba do rodzinki pojadę. Ewentualnie możesz umieścić tu zadanka
23 paź 22:28
Grześ:
23 paź 22:30
Grześ: Co tam powiecie jeszcze
23 paź 22:32
Cindirella: nudzi mi sie
23 paź 22:37
Cindirella: i chciala bym byc taka madra z mat jak ty
23 paź 22:37
Grześ: Masz jakieś zadania jeszcze

bo zaraz lece
23 paź 22:38
cegła: rozwiązaniem maja być: 2, −2 i −3

Nie trzeba w tym zadaniu wyznaczyc dziedziny: x+3≠0


Co za tym idzie rozwiązaniem przestaje
byc −3. ?
23 paź 23:59
Grześ: Hej, jesteś
Cindi
Bierzemy się za prace
24 paź 12:10
umbrella: jest ktoooos?

wczoraj juz zeszlam
24 paź 13:28
Grześ: Ja jestem umbrella
24 paź 13:30
umbrella: Zbiorem rozwiązań nierowności 3x−4x(x+3) ≤ 6− (2x+1)2 jest?
to doobrze
24 paź 14:02
Grześ:
3x−4x2−12x≤6−4x2−4x−1
3x−12x+4x≤5
−5x≤5
x≥−1
24 paź 14:18
umbrella: zad. 1 Rozwiązaniem równania 3x2 + 4x −4 = 0 jest ?
zad.2 Pierwiatskiem wielomianu W(x) = x3 − 4x2 + x − 4 jest liczba?
zad.3 Rozwiązaniem układu równań y= x+5
x2 + y2 = 13 jest para liczb
zad. 4 ZBiorem rozwiązań nierowności 2x2 − 8 > 0 jest
zad. 5 Liczba rozwiązań równania 2x(x2−1) (x2+4) = 0 jest równa
24 paź 14:25
Grześ: zad. 1.
3x
2+4x−4=0
24 paź 14:27
Grześ: to drugie umbrella już robiłem....
24 paź 14:27
Grześ: Zad.3.
y=x+5
x
2+y
2=13
x
2+(x+5)
2=13
x
2+x
2+10x+25=13
2x
2+10x=−12
x
2+5x=−6
24 paź 14:30
umbrella: nie to jest deczko inne, ale bedzie to liczba 4 ?
24 paź 14:30
Grześ: | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
x+ |
| = |
| lub x+ |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=−2 lub x=−3
24 paź 14:31
Grześ: Tak
24 paź 14:31
Grześ: 2x2−8>0
x2>4
IxI>2
x∊(−∞,−2)∪(2,+∞)
24 paź 14:32
Grześ: Zad. 5. 3 rozwiązania
24 paź 14:32
umbrella: a w zadaniu 1 ma wyjść x1 = −2 i x2 = 2/3
24 paź 14:35
Grześ: Tyle właśnie wyjdzie, masz rozwiązanie przecież
24 paź 14:35
Grześ: Ja teraz umbrella będe leciał, może ktoś inny Ci pomoże
24 paź 14:36
umbrella: | | 2x | |
zad.1 zbiorem rozwiązań równania |
| jest |
| | x3 + 1 | |
zad. 2 Przedział <−1, 5 > jest zbiorem rozwiązam nierównosci :
24 paź 14:37
aja: 2x−4=(1/4)2x sa liczby
23 maj 21:40