pomocyy
umbrella: zad.1 Równanie 2x2 − 4x −3 = 0
A. nie ma rozwiązan
B. ma jedno rozwiązanie
C. ma dwa rozwiązania
D. ma nieskonczenie wiele rozwiązan
Proszę o uzasadnienie np. dlaczego A..
zad.2 Zbiorem rozwiązań nierówności −x2 + 3x > 0 jest
zad. 3 Rozwiązaniem równania 2(x−2)2 = (x−2)(x+3) jest:
A. x= −2 i x= −1
B.x= 7
C. x=2 i x= 7
D. x=1 i x=2
23 paź 18:54
Cindirella: zad1
Δ> 0
odp C ma dwa rozwiazania
23 paź 18:55
umbrella: dobrze ale dlaczego dwa?
23 paź 18:56
Cindirella: bo zawsze jak jest Δ> 0 to równanie musi miec 2 rozwiazania jesli Δ = 0 ma jedno rozwiazanie a
jesli jest Δ<0 to nie ma rozwiazan
23 paź 18:59
Cindirella: zad. 2
liczymy Δ
Δ=9
√Δ= 3
x∊ (0; −3) <− z ty to reki se uciać nie da m
23 paź 19:02
Cindirella: zad 3 bedzie odpowiedz C
23 paź 19:06
umbrella: dobrze jest
23 paź 19:08
Cindirella:
to jest do zad 3
2(x−2)
2=(x−2)(x+3
2(x
2−4x+4)=x
2+3x−2x−6
po zredukowaniu:
X
2−9x+14
liczymy Δ
Δ= 25 ( czyli Δ> 0 równanie na 2 rozwiazania)
√Δ= 5
x
1=2
X
2= 7
koniec
23 paź 19:11
Cindirella: rozumiesz wszystko

jak cos to pytaj
23 paź 19:11
umbrella: dzięki Ci wielkie

zazdroszcze umysłu ścisłego
23 paź 19:12
umbrella: dzięki tobie rozumiem
23 paź 19:12
Cindirella: nie ma za co

niestety nie mam umyslu ścislego
23 paź 19:13
umbrella: masz masz
23 paź 19:17