Prawdopobieństwo - trudne
a: Do sklepu dostarczają żarówki energooszczędne dwa zakłady, będące częściami tej samej firmy,
przy czym pierwszy z nich dostarcza trzy razy więcej żarówek niż drugi. W pierwszym z tych
zakładów średnio 3 żarówki na 1000 wyprodukowanych, a w drugim 7 na 1000 ma wady. Klient kupił
żarówkę, na której widniał tylko znak firmy, a nie zakładu, który ją wyprodukował. Żarówka ta
w okresie gwarancji zepsuła się. Do którego zakładu sklep powinien raczej się zwrócić z
reklamacją ?
23 paź 18:43
Grześ: spójrz:
1 firma: 3 wadliwych żarówek na 1000
2 firma: 7 wadliwych żarówek na 1000
1 firma dostarcza 3 razy więcej żarówek, więc u niej znajdzie się przykładowo:
9 wadliwych żarówek na 3000
A firma 2 nadal dostarcza 7 wadliwych żarówek na 1000
| | 9 | |
Prawdopodobieństwo trafienia wadliwej żarówki firmy 1.: |
| |
| | 4000 | |
| | 7 | |
Prawdopodobieństwo trafienia wadliwej żarówki firmy 2.: |
| |
| | 4000 | |
Mnie wynika z tego, że jest większe prawdopodobieństwo trafienia wadliwej żarówki z firmy 1.
niż z drugiej
23 paź 18:47
a: Zapomniałem dodać "podpowiedzi od autorów":
Oblicz dwa odpowiednie podobieństwa warunkowe i je porównaj.
23 paź 18:53
Grześ: Niech to może ktoś sprawdzi, ale chyba dobrze jest zrobione
23 paź 18:55
Ломоно́сов:
A − prawdopodobieństwo zdarzenia, że żarówka jest wadliwa
B
1 − prawdopodobieństwo zdarzenia, że żarówka pochodzi z 1. zakładu
B
2 − prawdopodobieństwo zdarzenia, że żarówka pochodzi z 2. zakładu
1. zakład produkuje 3 razy więcej żarówek niż zakład 2. zatem:
Znamy wynik doświadczenia, zatem skorzystamy z wzoru Bayesa. Szukamy P(B
1/A), P(B
2/A)
| | P(B1) * P(A/B1) | |
P(B1/A) = |
| |
| | P(A) | |
| | 3 | | 7 | |
Z treści zadania mamy: P(A/B1) = |
| i P(A/B2) = |
| |
| | 1000 | | 1000 | |
P(A) = P(A/B
1) * P(B
1) + P(A/B
2) * P(B
2)
| | 3 | | 3 | | 7 | | 1 | | 16 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 1000 | | 4 | | 1000 | | 4 | | 4000 | |
Teraz należy podstawić obliczone P(A), P(A/B
1), P(B
1), P(A/B
2), P(B
2) do wzoru Bayesa
Po porównaniu:
P(B
1/A) > P(B
2/A), co oznacza, iż sklep powinien zwrócić się z reklamacją do 1. zakładu.
Wychodzi na to, że
Grześ miał rację.
23 paź 19:17
Ломоно́сов: Tak przy okazji to wskazówka jest bardzo uboga
23 paź 19:20