Agnieszka;) pomocy<pilne>: Wykaż że jeżeli miary kolejnych kątów czworokąta wpisanego w okrąg tworzą ciąg
artmetyczny to czworokąt ten jest prostokątem.
5 sty 20:04
Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(:
5 sty 20:26
Mietek: nie nawidze ciagow wiec tutaj nie pomoge
5 sty 20:31
Paweł: TO prosze bardzo

w okrąg można wpisać tylko wtedy suma naprzeciwleglych katow rozna sie 180
zatem tutaj to zachodzi
po zapisaniu katow jako ciag arytmetyczny beda dwa rownania:(x jako kat)
x+x+2r=180
x+3r+x+r=180
po rozwiazaniu rownania powinny wyjsc ze r=0
5 sty 20:32
Eta:
kąty mają po ile ? ... po 90
o ( każdy!
czyli
90
o, 90
o, 90
o , 90
o, a
1= 90
o r= 0
to ciag arytm. stały
α,β,γ,δ,----- kolejne kąty -- jeżeli tworza ciąg arytm to
β= α+r γ= α +2r δ=α+3r
dosatkowo wiemy ,że
warunek ,wpisania czworokata w okrąg to
podstawiamy za β,γ,δ
α+γ=β+δ= 180
o
czyli
α+α+2r = α+r +α+3r
4r - 2r=0 to 2r=0 to r = 0
czyli ciąg stały
więc α=β=γ=δ= 90
o bo α+γ=β +δ= 180
o
jest prostokątem lub kwadratem( bo kwadrat to też prostokąt
5 sty 20:41
Agnieszka;) pomocy<pilne>prosze bardzo......;(: Eta niewiem jak mam Ci dziekowac


** no i oczywiscie dla Pwelka też

DZIEKUJE!
5 sty 20:50