bardzo prosze pomozcie
umbrella: Wskaż funkcję kwadratową, której miejsca zerowe to −2 i 3.
A. y= −x
2 − 5x +6
B. y= x
2 + x − 6
C. y= x
2 − 5x + 6
D. y= x
2 − x − 6
Proszę o wytłumaczenie dlaczegno np. A
zad.2
Rozwiązaniem układu równań : (niestety nie wiem jak się robi klamerki)
2x−2y=−1
3x+2y=26 jest para liczb:
A. x=5
B. x=5
C. x=5
D. x=5
23 paź 18:34
M4ciek:
y=(x+2)(x−3) = x2−3x+2x−6 = x2−x−6 Odp. D
23 paź 18:36
M4ciek:
Klamerki masz na klawiaturze

Wylicz z pierwszego rownania x albo y i podstaw do drugiego
23 paź 18:37
Grześ: Lepszy w tym wypadku jest dodanie dwóch równań
23 paź 18:38
umbrella: nie rozumiem
23 paź 18:39
Cindirella: musisz rozwiazac uklad równań
23 paź 18:40
Grześ: umbrella, dodaj prawą stronę razem i lewą stronę razem
23 paź 18:41
Cindirella: bedzie odpowiedz A
23 paź 18:41
umbrella: ma być odpowiedz B .. ja rozwiazuje i ciagle mi nie wychodzi
23 paź 18:43
M4ciek:
Dodajemy stronami:
2x−2y=−1
3x+2y=26
5x=25
x=5
10−2y=−1
−2y=−11
23 paź 18:43
Cindirella: 2x−2y=−1
3x+2y=26
dodajesz ure do dolu:
5x=25/5
x=5
podstawiasz x do któregos z równan i wyliczasz y
y= 9/2
koniec
23 paź 18:44
Cindirella: o tak pomylilam sie przepraszam

bedzie 11/2
23 paź 18:45
umbrella: dzięki wam
23 paź 18:48