wielomiany
kamilo: W(x)=x3+x2(1−√2)+x(8−√2)−8√2 trzeba znaleść pierwiastki tego wielomianu.
Wystarczy mi wskazówka. Nie wiem jak to najprościej zrobić.
23 paź 18:08
Cindirella: moze metodą grupowania
23 paź 18:12
kamilo: no wychodzi mi x3+x2−√2x2+8x−√2x−8√2 i teraz co z czym.
23 paź 18:40
ewcia: Zapisz wielomian W(x) w postaci: W(x) = x3 + x2 −√2x2 +8x −√2x − 8√2 i teraz
skorzystaj z metody grupowania
23 paź 19:29
ewcia: W( x) = x2(x −√2) + x(x −√2) + 8(x −√2) i teraz wyłącz wspólny czynnik przed nawias
23 paź 19:31