Fizyka
kasia: Rakieta o średniej prędkości 500kg, wznosząc się ruchem jednostajnie przyśpieszonym na wysokość
30km, uzyskała prędkość 1100 m/s. Jaką pracę wykonały silniki rakiety? Nie uwzględniaj zmian
przyśpieszenia ziemskiego wraz z wysokością.
m=500kg
h=30km
V=1100m/s
W=Q(ciężar)*h
Q=m*g=500*10=5000
W=5000*30=150000
Wydaje mi się, że to jest źle, pomoże ktoś?
23 paź 18:08
Kejti: Rakieta o średniej prędkości 500kg?
23 paź 18:15
Kejti: wychodzi mi ≈452,55MJ
23 paź 18:43
imię lub nick: pokazałabyś Kejti jakieś obliczenia a nie tylko wynik
23 paź 18:45
Kejti: ja nawet nie wiem czy to dobry wynik jest
23 paź 18:47
Godzio:
Takie pierwsze spostrzeżenia
Q = m *
a , gdzie "a" to przyspieszenie, nie koniecznie ziemskie
23 paź 18:49
Grześ: Wiecie co, praca będzie równa przyrostowi energii całkowitej danego ciała, a więć:
Ec=Ep+Ek
Ec=mgh+1/2mv2=m(gh*1/2v2)=500(10*30 000+1/2 * 11002)=500(3*105+1/2*121*104)=
=500(3*105+6,05*105)=500(9,05*105)=45,25*107 J=452,5 MJ
23 paź 18:54
Grześ: Chyba jasne
23 paź 18:55
Godzio:
m = 500kg
h = 30km = 30 000 m
v = 1100 m / s
v = a * t = 1100
| | 1 | | 600 | |
s = |
| at2 ⇒ 60 000 = at2 ⇒ 60 000 = at * t ⇒ t = |
| s |
| | 2 | | 11 | |
| | 121 | |
W = Q * s = m * a * s = 500kg * |
| m/s2 * 30 000 m = 302500000J = 302,5 MJ |
| | 6 | |
23 paź 18:56
Grześ: Ciekawe teraz która odpowiedź jest dobra
23 paź 18:58
Godzio:
Fajnie znowu namodziłem
23 paź 18:58
Kejti: Godzio chyba nie wziął pod uwagę siły grawitacji..
23 paź 18:58
Grześ: No właśnie, zasada jest taka jak ja napisałem, zmiana energii całkowitej, a zawarta jest w niej
energia kinetyczna i potencjalna
23 paź 19:00
Godzio:
Ale teoretycznie to "a" to już jest wypadkowa przyspieszenia ziemskiego i rakiety tak mi się
zdaje
23 paź 19:00
Kejti: czyli ja też mam dobrze?
23 paź 19:02
Godzio:
Ta energia to jakaś podejrzana jest
23 paź 19:02
Grześ: Taaa Godzio, bardzo podejrzana
23 paź 19:12
kasia: To które rozwiązanie jest w końcu prawidłowe?

Bo w zadaniu jest napisane, żeby nie
uwzględniać zmian przyśpieszenia ziemskiego, co równa się grawitacji, więc chyba rozwiązanie
Godzia jest dobre?
23 paź 20:02
Godzio: a nie masz żadnej odpowiedzi ?
23 paź 20:02
Grześ: Nie, bo nie jest uwzględniona energia potencjalna, moje i Kejti jest dobre
23 paź 20:03
kasia: bardzo dziękuję za pomoc
23 paź 22:14
Grześ: Nie ma za co
kasiu
23 paź 22:37