fizyka
Monia: ..

Mam problem z dwoma zadaniami z fizyki czy mógłby ktoś mi je pomóc rozwiązać..

Zad1
Na spoczywające początkowo ciało o masie m działa wypadkowa siła o stałej wartości F. W jaki
sposób energia kinetyczna tego ciała zależy od czasu trwania ruchu?
Zad2
Chłopiec siedzący na pionowej skarpie o wysokości 4,2 m nad wodą rzucił w górę piłkę z
szybkością 4 m/s. Nie zdążył jej jednak złapać, gdy spadła w dół. Z jaką szybkością piłka
wpadła do wody?
Wiem że zadania mogą wydać się banalne ale ja mam z nimi trudności..
Z gory dzięki
23 paź 17:59
Godzio:

Nie wiem czy o takie coś chodzi:
| | mv2 | | | | F2 * t2 | |
Ek = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2m | |
Energia kinetyczna rośnie wraz z czasem
23 paź 18:11
Grześ: Rozpisuje zadanie 2.... Czekać na rozwiązanie.
23 paź 18:12
Grześ: Zad 2.
Mamy dwa momenty w ruchu piłki, jedno przy rzucie do góry ze skarpy i drugie przy uderzeniu w
wodę.
Opisujemy po kolei Energię całkowitą w danych momentach:
Ec1=m*g*h+1/2mv12
Ec2=1/2mv22
Porównujemy te energię zgodnie z prawem zachowania energii:
Ec1=Ec2
m*g*h+1/2mv12=1/2mv22
Skracamy m:
g*h+1/2v12=1/2v22
23 paź 18:16
Grześ: oczywiście v1 to prędkośc wyrzuconej piłki, v2 to prędkośc przy zderzeniu z taflą, g to
przyspieszenie ziemskie, h to wysokośc skarpy
23 paź 18:17
Godzio:

Pierwszych ruch to ruch jednostajnie opóźniony
| | gt2 | | 10t2 | |
s = vot + |
| = 4t + |
| = 5t2 + 4t |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 2 | |
v = vo − at ⇒ 0 = 4 − 10 * t ⇒ t = |
| s = |
| s |
| | 10 | | 5 | |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | | 12 | |
s = 5 * |
| + 4 * |
| = |
| + |
| = |
| m = 2,4m −− tyle poleciał w górę |
| | 25 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Droga jego spadania: s
1 = 2,4 + 4,2 = 6,6 m, g = 10m/s
2
t
2 = 1,32
| | √33 | |
v = a * t = g * t = 10 * |
| = 2√33m/s ≈ 11,5 m/s |
| | 5 | |
23 paź 18:19
Grześ: Oj Godzio, za dużo liczenia zrobiłeś

moje prostsze
23 paź 18:21
Monia: Czyli w zadaniu 2 występują dwa rodzaje energii. potencjalnej grawitacji i kinetycznej ?
23 paź 18:21
Grześ:
v22=v12+2gh
v2=√v12+2gh
23 paź 18:22
Godzio: Sposób bez różnicy

ja tam nie przepadam za tymi energiami nie wiem kiedy je używać
23 paź 18:22
Grześ: Tak Monia
23 paź 18:22
Monia: No dobrze, ale ja nie rozumiem w zadaniu 2 jak to się robi a chcę to zrozumieć bo mam z tego
spr..

możecie wytłumaczyć?
23 paź 18:22
Grześ: Ale więcej miałeś do liczenia, a tu jest układ odizolowany, gdzie energia całkowita się nie
zmienia zgodzie z zasadą
23 paź 18:23
Godzio: Mi chyba coś źle wyszło jednak
23 paź 18:23
Grześ: To Monia wg. mojego sposobu spróbuj zrozumieć.
Masz układ odizolowany, gdzie całkowita enrgia układu nie zmienia się.
Masz dwa momenty mierzenia energii składowej.
1. Tu masz rzuc piłki z danej wysokości, a więc pojawia się tu energia potencjalna grawitacji i
energia kinetyczna. Opisujemy wzór
2. Tu masz zderzenie piłki z wodą, czyli wysokość jest równa 0, a więc energia potencjalna
grawitacji też równa 0. Bierzemy pod uwagę tylko energię kinetyczną i opisujemy to wzorem.
Później porównujemy wzory otrzymane w obu sytuacjach i wyliczamy tą prędkość końcową
23 paź 18:26
Grześ: 1. I chciałem jeszcze zauważyć Monika, że tak naprawdę sposób wykonania rzutu, czy w górę czy w
dół nie gra tu roli, na takim poziomie
23 paź 18:27
Godzio:
A jak byś chciała mój to na początku powinno być
23 paź 18:28
Grześ: Energia kinetyczna zawsze będzie ta sama, bez względu na kierunek rzutu, zależny jest od
prędkości rzutu, i oczywiście od masy jak we wzorze
23 paź 18:28
Grześ: Właśnie godzio, bo to jest ruch opóźniony.
23 paź 18:29
Godzio: Zostanę jednak przy matmie a do fizyki muszę w końcu przysiąść
23 paź 18:31
Monia: Dzięki chłopaki
24 paź 10:58