Doprowadź do najprostszej postaci:
[(a⅓−b⅓)⁻¹ (a−b)− a+b / a⅓+b⅓] · 2 (ab)−⅓=
/ kreska ułamkowa
Otóż wczoraj pisałam takie zadanie i dostała wskazówki jak je rozwiązać... no i rozwiązałam,
ale nie wiem czy dobrze... mógłby ktoś napisać mi po kolej rozwiązanie, bo pewno mam błędy
jeśli chodzi o znaki, a to na ocenę i nie chcę dostać 3
A napewno ktos pomoze
| a + b | ||
[ (a1/3 − b1/3)−1 * (a − b) − | ] * 2 * (ab)−1/3 | |
| a1/3 + b1/3 |
?
| a − b | a + b | 2 | ||||
[ | − | ] * | ||||
| a1/3 − b1/3 | a1/3 + b1/3 | a1/3 * b1/3 |
| (a − b)(a1/3 + b1/3) − (a + b)(a1/3 − b1/3) | 2 | ||
* | |||
| a2/3 − b2/3 | (ab)1/3 |
| a2/3+ab1/3−ba1/3−b2/3−a2/3+ab1/3−ba1/3+b2/3) | |
* | |
| a2/3 − b2/3 |
| 2 | |
= | |
| (ab)1/3 |
| 2ab1/3 − 2a1/3b | 2 | |||
= | * | = | ||
| a2/3 − b2/3 | (ab)1/3 |
| 2(ab)1/3(a2/3 − b2/3) | 2 | |||
= | * | = 4 | ||
| a2/3 − b2/3 | (ab)1/3 |