wysokość trójkąta
NieWiem: Obliczyć wysokość trójkąta o wierzchołkach A=(0,0), B=(−1,3) C=(2,5) opuszczoną z wierzchołka
C.
Czyli wysokość mogę obliczyć z odległości punktu od prostej? Ale jak znaleźć równanie prostej?
23 paź 17:45
Cindirella: zadanie polega na tym zeby obliczyc wysokosc tego trojkąta
23 paź 17:48
NieWiem: tak
23 paź 17:51
Cindirella: musisz jedynie wyznaczyc prostą AB i potem obliczyc osleglosc tej prostej od pkt C ( ze wzoru)
prostą Ab wyznaczasz tak, ze: pisze ogolny wzór prostej y= ax+b
podstawiasz : podstawiasz wspolrzedne pkt A za x i y, a pos spodem wspolrzedne pkt B
0=0a+b
{
3= −1a+b
i rozwiazujesz taki układ równań potem podstawiasz to a i b co ci wyjdzie do y=ax+b to to
jest twoja prosta
23 paź 17:54
Cindirella: Jakies pytania

23 paź 17:55
NieWiem: Rozumiem, nie mam pytań

dziękuje
23 paź 18:00