matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pola figur
czekolada:
Oblicz pole figury ograniczonej dwusiecznymi kątów równoległoboku, którego boki mają długosci a i b ( a>b) a miara kąta między tymi bokami wynosi 60 stopni. dziekuje za pomoc
23 paź 17:38
Godzio:
Ta figura to prostokąt o bokach c i d
c
sin60 =
a − b
√
3
c =
(a − b)
2
sin30 = U{d}{a − b)
1
d =
(a − b)
2
√
3
1
√
3
P = cd =
(a − b) *
(a − b) =
(a − b)
2
2
2
4
23 paź 17:53
Godzio:
d
sin30 =
a − b
23 paź 17:55
czekolada:
dziekuje Godzio
23 paź 18:08