Trygonometria
Tommy: Oblicz cos α, jeśli
sin2 α + cos α + 1 = 0
23 paź 17:37
Cindirella: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
23 paź 17:38
Cindirella: co ci wyszło?
23 paź 17:45
Tommy: Wychodzi:
2sin2α+cos2α+cosα=0
I jakkolwiek to przestawia nie wychodzi...
23 paź 17:45
M4ciek:
sin2α+cos2=1 ⇒ sin2α=1−cos2α
sin2α + cosα + 1 = 0
1 −cos2α + cos α + 1 = 0
−cos2α + cos α + 2 = 0
cos α = t
−t2 + t + 2 = 0
Δ=1−4*(−1)*2
Δ=9
√Δ=3
t1=2 t2=−1
cos α = 2 v cos α = −1
23 paź 17:53
M4ciek:
Sorki

Zalozenie , t∊<−1;1>
Czyli cos α = −1
23 paź 17:54
Tommy: Dzięki
23 paź 17:54
Tommy: A skąd to założenie ?
23 paź 17:54
M4ciek: Dlatego , ze wykres funkcji cosinus czy sinus nalezy do przedzialu <−1;1>
23 paź 17:57
Cindirella: nom mi tez tak wszlo napewno sie zgadza
23 paź 18:03