Rozwiąż rownania
S3min: Rozwiąż rownania : proszę pomóżcie
a)cos2x=1/2
b)sin5x−sin3x=2cos4x
23 paź 17:30
Godzio:
| | 1 | |
a) dla jakiego kąta cos jest równy |
| ? |
| | 2 | |
b) rozpisze Ci bo to już nie jest banalne
23 paź 17:31
Godzio:
| | 5x − 3x | | 5x + 3x | |
sin5x − sin3x = 2 * sin |
| * cos |
| = 2sinx * cos4x |
| | 2 | | 2 | |
2sinx * cos4x = 2cos4x
2sinx * cos4x − 2cos4x = 0
2cos4x(sinx − 1) = 0
2cos4x = 0 v sinx = 1
cos4x = 0 v sinx = 1
| | π | | π | |
4x = |
| + kπ v x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
x = |
| + k * |
| v x = |
| + 2kπ |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
23 paź 17:34
S3min: no tak ale w pkt a) co mam zrobić z tą 2 w wyrażeniu cos2x
23 paź 18:03
Godzio: | | π | | 1 | |
tak samo, dla kąta |
| cosx = |
| więc |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
23 paź 18:06
S3min: I z jakiego wzoru przekształciles sin5x−sin3x
23 paź 18:09
Godzio: Różnica sinusów:
| | α − β | | α + β | |
sinα − sinβ = 2 * sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 18:12
S3min: Ok rozumiem juz dzieki
23 paź 18:13
S3min: A jak rozwiązać cos takiego:
cosx+cos2x=2
23 paź 18:24
Godzio:
cos2x = cos
2x − sin
2x = cos
2x − (1 − cos
2x) = 2cos
2x − 1
cosx + 2cos
2x − 1 = 2
2cos
2x + cosx − 3 = 0 , cosx = t, t ∊ <−1,1>
2t
2 + t − 3 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
| | −1 − 5 | | 6 | |
t2 = |
| = − |
| ∉<−1,1> |
| | 4 | | 5 | |
cosx = 1
x = ...
23 paź 18:30
M4ciek:
cosx + cos2x = 2
cosx + cos
2x−sin
2x = 2
cosx + cos
2x−(1−cos
2x)= 2
2cos
2x + cosx − 3 = 0
cosx=t , gdzie t∊<−1;1>
2t
2 + t − 3 =0
Dalej sobie dokoncz
23 paź 18:32
Grześ: Ale tu są wyścigi, kto pierwszy rozwiąże zadanie.
23 paź 18:33
M4ciek: Akurat sie nalozyly rozwiazania
23 paź 18:34
Grześ: Ok, ok, ale fotokomórka wykazała, że Godzio był pierwszy
23 paź 18:37
S3min: dzieki wielkie
23 paź 18:37
S3min: A dlaczego nie mogłem w przykładzie cosx + cos2x=2 skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów : cosα
+ cosβ = 2cos α+β\2*cos α−β\2
24 paź 16:13
S3min: A dlaczego nie mogłem w przykładzie cosx + cos2x=2 skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów : cosα
+ cosβ = 2cos α+β\2*cos α−β\2
24 paź 16:13