algebra
kamilo: (x−2+x−1)(1+x)−1 zapisz to wyrażenie w najprostszej postaci
23 paź 16:39
Nikt_Ważny: 1/x + 2/x2 + 1/x3 Troche uproszczone.
23 paź 16:50
23 paź 16:52
Cindirella: (x2+x) −1
23 paź 16:53
Cindirella: cos skopalam
23 paź 16:54
Cindirella: doszlam juz
23 paź 16:56
Cindirella: | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )({1}{1+x})= 1+xx2)(11+x)= 1x2 |
| | x2 | | x | |
23 paź 17:00
Cindirella: ogarniesz bo troche mi sie zepsuło ...
23 paź 17:01
kamilo: nie wiem tylko jak się wieło z (1+x)
−1=({1}{1+x}), skąd to 1+x tam jest jak x
−1 to
23 paź 17:09
Cindirella: tam jest ulamek bo ja masz cos do potegi minusowe to jest odwrotnosc tego wyrazenia
23 paź 17:18
Cindirella: | | 1 | |
czyli z (1+x)−1 daje ci |
| |
| | 1+x | |
rozumiesz?
23 paź 17:20
kamilo: rozumiem. tobie poprostu w zapisze nie wyszedł ułamek przez pomyłkę . dzięki juz wiem o co
chodzi
23 paź 17:24
Cindirella: nom mdokladnie nie wyszedl

fajnie ze juz wiesz OCB
23 paź 17:26