Magda: PROSZĘ O POMOC

! BŁAGAM


Zad.43 (5 pkt.)
Liczba x1 = 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej, a wierzchołkiem paraboli jest
punkt W = (1,−2) . Zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej.
Zad.43 (7 pkt.)
Funkcja kwadratowa f(x)=3x2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: x1 = -2 i x2 = 1.
a) Wyznacz współczynniki b i c.
b) Podaj postać kanoniczną tej funkcji.
5 sty 19:39
Eta: Magda ! cierpliwości ! pomoge Ci napewno!
5 sty 19:44
magoo: zapisujemu funkcje w postaci iloczynowej
f(x)=3(x1-1)(x2+2) i wymnażamy
f(x)=3(x2+x-2) dalej
f(x)=3x2+3x-6 i porównujamy współczynniki z funkcją w
poleceniu
i otrzymujemy b=3
c=-6
natomiast funkcje w zadaniu43 zapisujemy w postaci kanonicznej i wykorzystujemu fakt że 3
jest miejscem zerowym
5 sty 19:50
Mietek: zad 43 (5 pkt)
skoro W to wierzcholek to mamy podany wektor przesuniecia tej funkcji czyli postać
kanoniczna wyglada tak:
f(x)= a(x-1)2 -2 po wymnozeniu wychodzi nam :
f(x)= a(x2 -2x+1) -2
teraz musimy wyliczyc wspolczynnik a :
skoro wiemy ze liczba 3 jest miejscem zerowym tej funkcji to f(3) =0 i podstawiamy
f(3)= a(9-6+1)-2
4a-2 =0 czyli 4a=2 czyli a=1/2
i mamy f(x)= 1/2 x2 -x -3/2
teraz wyliczamy Δ
Δ= 1+3 = 4 = 22
x1 = -1 x2= 3
postać iloczynowa:
f(x)= 1/2(x+1)(x-3)
5 sty 20:25