okrąg wpisany w czworokąt
Zuzannaa: Pomóżcie, proszę, mam problem z zadaniem:
W trapez wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższą podstawą trapezu dzieli tę podstawę
na odcinki długości 2,5 oraz 4. Wysokość trapezu wynosi 4. Ile wynosi obwód trapezu?
23 paź 13:54
a:

Co prawda mój rysunek nie jest arcydziełem, lecz mam nadzieję, że troszkę rozjaśni w głowie.
23 paź 14:27
Zuzannaa: a z jakich własności mam skorzystać do obliczenia x i y? z funkcji trygonometrycznych?
23 paź 17:36
Bogdan:

x*w = r
2
y*z = r
2
23 paź 17:43
Zuzannaa: Dzięki.

A jeszcze pytanie: z jakiej własności wynika to:
" x*w = r
2
y*z = r
2 "?
23 paź 19:37
Godzio:
wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego jest średnią geometryczną odcinków na jakie
podzieliła ona przeciwprostokątną
23 paź 19:40