prosze mi pomoc <prosi> : Oblicz V i Pp calkawitej graniastoslupa parwidlowego czworokatnego o przekontnej dlugosci
7 cm i wysokosci rownej 2pierwsiastkow z 6
5 sty 19:32
prosze mi pomoc <prosi> : pomozcie mi bo mi potrzeba to na jutro pliss
5 sty 19:34
karmnik: A próbowałaś zrobić to sama
5 sty 19:37
prosze mi pomoc <prosi> : tak
5 sty 19:38
prosze mi pomoc <prosi> : ale nie chce mi wyjsc
5 sty 19:38
Eta: Za moment! bo naraz wszystkim nie da się pomóc!

pomogę Ci na 100% ok?
5 sty 19:43
prosze mi pomoc <prosi> : ok
5 sty 19:46
Eta: Napisz która to przekatna ? główna ? czy podstawy? to wazne!
5 sty 19:48
prosze mi pomoc <prosi> : podstawy
5 sty 19:51
Eta:
Pewnie główna!
z trójkata prostokatnego h ---- przyprost.
d= 7 ---- przeciwprost.
dp = a√2 ---- przekatna kwadratu
z tw. Pitagorasa mamy
d2 = h2 +(dp)2 to dp2 = 49 - (2√6)2
dp2= 49 - 4*6 = 49 - 24 = 25
dp= 5 to a√2= dp --- znasz ten wzór na przekatną kwadratu!
to a√2= 5 to a = 5/ √2 = 5√2 / 2
teraz wstaw te dane do wzoru na V i Pc
V= a2 *h Pc= 2a2 +4a*h chyba juz dasz rade ?
napisz co Ci wyszło ? sprawdzę ok?
5 sty 19:59
Eta: No widzisz

tyle sie naliczyłam i na darmo!
Kiedy nauczycie sie porzadnie podawać treść zad? Wrrrrrrrrrrrr

trzeba od nowa!
5 sty 20:00
prosze mi pomoc <prosi> : a ile sie a rowna
5 sty 20:05
prosze mi pomoc <prosi> : soryyy
5 sty 20:06
prosze mi pomoc <prosi> : Oblicz V i Pp calkawitej graniastoslupa parwidlowego czworokatnego o przekontnej dlugosci
7 cm i wysokosci rownej 2√6 cm... takie to zadanie
5 sty 20:08
Eta: Czy w zad. napisane przekatnej graniastosłupa?
to rozwiazanie ,które Ci podałam jest ok!
a jeżeli napisane przekatna podstawy = 7
to trzeba liczyc od nowa!
Wybacz Kochanie! ale nie jestem "duchem" i skąd mam to wiedzieć?
Napisz dokładnie! ok? bo to zmienia rozwiazanie!
5 sty 20:16
prosze mi pomoc <prosi> : to jest tak jak Ci napisalam
Oblicz V i Pp calkawitej graniastoslupa parwidlowego czworokatnego o przekontnej
dlugosci 7 cm i wysokosci rownej 2√6 cm.... i nie pisze czy podstawy czy graniastoslupa
ta przekontna
5 sty 20:20
Eta:
Więc powiesz pani(u) ,że wzięłas pod uwage przekatną główna prostopadł.
czyli zad. masz przeze mnie dobrze rozwiazane! Ok?
przepisuj i tyle !
5 sty 20:25
prosze mi pomoc <prosi> : ok dzieki

5 sty 20:25