Gość:
na swiadectwie Oli znalazlo sie dwanascie ocen,przy czym kazda ocena to "trojka" lub "czworka".Ile czworek otrzymala na koniec roku szkolnego Ola,jezeli wariancja jej ocen wynosi 3/16
1 mar 14:26
wmboczek:
a-liczba czwórek
EX=1/12*(4a+3*(12-a))
D2X=E(X2)-E2X
E(X2)=(16a+9(12-a))/12
po podstawieniu danych mamy
a2-12a+27=0
a=3 lub a=9
2 mar 11:40
Gość:
nie rozumiem tych oznaczen...EDX ?
2 mar 14:37
wmboczek:
EX to wart oczekiwana zmiennej X
D2X to wariancja zmiennej X
3 mar 12:31
Roosterrr:
A czy można wartość oczekiwanej zmiennej EX DX EX przetłumaczyc z matematycznego na polski?
4 mar 20:44
wmboczek:
wartość oczekiwana to średnia arytmetyczna wyników. Przy pewnych typach rozkładów zjawisk (rozkład normalny) np temperatury w lipcu można oczekiwać, że za rok w lipcu będzie właśnie taka temperatura, to znaczy jest na to największa szansa.
wariancja mówi nam o rozproszeniu wyników doświadczenia, to znaczy czy proces był mniej lub bardziej chaotyczny. Im mniejsza wariancja, tym wszystkie wyniki były bliżej wartości oczekiwanej. Co więcej istnieją twierdzenia (o trzech sigmach), któte wiążą prawdopodobieństwo otrzymania określonych wyników z odchyleniem.
5 mar 11:31