Rozwiniecia dziesietne
Daria: Znajdz taka ktorej rozwinieciem dziesietnym jest
0, 115151 . Wie ktos jak to rozwiazac?
23 paź 12:15
Kejt: rozwinięcie bez okresu?
23 paź 12:25
Daria: Z okresem , 0,115151...
23 paź 12:28
Daria: Bo, np.
x= 0,25252525.../ *100
100x= 25, 252525
100x= 25+ x
99x= 25
x= 9925
23 paź 12:34
Daria: a inaczej to juz nie wiem
23 paź 12:34
Kejt: | | 25 | |
tam w tym Twoim powinno być x= |
| |
| | 99 | |
miałaś ciągi?
23 paź 12:36
Daria: sorki, zle napisalam

mialam...
23 paź 12:36
think: masz podaną dokładnie taką liczbę 0,115151
czy może 0,1(51)
albo 0,11(51)
23 paź 12:40
Daria: Tak, mam podana tylko taka liczbe.
23 paź 12:41
Kejt:
no to zaczniemy od zamienienia 0,(51) na ułamek zwykły:
0,(51)=0,515151...
=0,51+0,0051+0,000051+...
| | 51 | | 51 | | 51 | |
= |
| + |
| + |
| +... |
| | 100 | | 10 000 | | 1 000 000 | |
| | 51 | |
i mamy nieskończony ciąg geometryczny.. o a1= |
| |
| | 100 | |
potrafisz obliczyć jego iloraz?
23 paź 12:42
Daria: a = 196, 07843?
23 paź 12:49
Kejt: skąd to?..
23 paź 12:50
Daria: No z zaleznosci ciagu geometrycznego.
51100 = 100x
51x= 10000 /:51
x= 196, 07843
23 paź 12:52
Daria: cos chyba pokrecilam
23 paź 12:56
Daria: naprawde..nie mam pojecia jak to zrobic
23 paź 12:56
23 paź 12:57
think: albo klasyczną metodą
100*0,(51) = 51,515151...
1*0,(51) = 0,515151...
odjąć stronami
99*0,(51) = 51 / :99
0,(51) = ....
23 paź 12:59
Daria: wychodfzi 0,01.
ale dlaczego q? po co?
23 paź 13:01
Kejt: ten ułamek, którego poszukujemy to będzie suma nieskończonego ciągu geometrycznego.
korzystamy ze wzoru:
ten wzór można stosować tylko wtedy gdy:
−1<q<1
licz

powinno Ci wyjść tak samo jak u
think.
23 paź 13:04
Daria: Jeszcze gorzej mi pokreciliscie... Nie wiem jak to policzyc.
23 paź 13:06
23 paź 13:07
Daria: Wyszlo 51,515151 ...........
23 paź 13:07
23 paź 13:09
Daria: wychodzi 5199
23 paź 13:16
Kejt: jest ok. tylko skróć..
23 paź 13:17
Daria: ok, i to wychodzi ulamek z tego rozwiniecia?
23 paź 13:19
Daria: czemu jesli jest o,115151 to pominelismy 11
i wyszlo 0,(51)?
23 paź 13:20
Kejt: sprawdź

wychodzi 0,(51)..
teraz dalej:
x=0,11(51) /*100
100x=11,(51)
23 paź 13:21
Daria: aha juz wiem

jeszcze mam jeden przylad

pokrecony....
0,124124124= ?
23 paź 13:26
Grześ: x=0,(124) / * 1000
1000x=124,(124)
1000x−x=......
23 paź 13:31
Kejt:
0,(124)=0,124124124...
=0,124+0,000124+0,000000124+...
S=... ;>
23 paź 13:31
Daria: ok juz wiem dzia
23 paź 13:31
Grześ: A tak w ogóle Daria, to nie wiem czy zauważyłaś taką prawodłowość:
Jeśli masz taką liczbę:
| | 10a+b | |
0,(a b) to w ułamku będzie to: |
| |
| | 99 | |
Na takiej zasadzie inne przykłady są, np. taka liczba:
0,0(c d)
| | 10c+d | |
Będzie równa: |
| , bo okres jest przesunięty po przecinku... |
| | 990 | |
23 paź 13:33