Zadanie
Monika: Udowodnij ze dla dowolnej liczby naturalnej n
| n2 | | n3 | | n2 | |
| + |
| + |
| jest kwadratem liczby naturalnej |
| 4 | | 2 | | 4 | |
teraz mam sie pozbyc ulamka? zeby wyszlo n
2+2n
3+n
2?
i n
2 przed nawias ? nie wiem ...
23 paź 10:30
Monika: 
?
23 paź 10:37
Godzio:
| n2 | | n3 | | n2 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| (n2 + 2n3 + n4) = |
| (n2 + n)2 = |
| 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
| n2 * ( n + 1)2 = ( |
| * n(n + 1) )2 |
| 4 | | 2 | |
będziesz umiała uzasadnić dlaczego n(n + 1) dzieli się przez 2 ?
23 paź 11:16
Monika: srednio szczerze mówiac
23 paź 11:17
Godzio:
n(n + 1) −−− jest to iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych, a jak wiesz 2 kolejne liczby
naturalne to liczba parzysta i nieparzysta gdzie parzysta jest zawsze podzielna przez 2 stąd
jest to kwadrat liczby naturalnej
23 paź 11:19
Monika: Aha no dobrze . dziekuje Ci baaaardzo

23 paź 11:22
think: sorki, jestem w pracy i akurat mi się lud zwalił
| | n2 | | n3 | | n4 | |
ale tam ma być |
| + |
| + |
|
|
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | n2 | | n3 | | n2 | |
czy tak jak napisałaś |
| + |
| + |
|
|
| | 4 | | 2 | | 4 | |
23 paź 11:43
Cindirella: no ja mam zapisane do 2
23 paź 14:13
Grześ: To wtedy chyba będzie inaczej:
| n2 | | n3 | | n2 | | n2 | | n3 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| (n2+n3)= Ma to w ogóle teraz jakiś |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sens

Bo chyba źle
Cindirella przepisała przykład i teraz nie da się go rozwiązać
23 paź 14:17