.
felek55: Przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w lewo i 4 jednostki do góry, otrzymamy wykres
funkcji g(x)=2x2−8x+5
Obliczam:
Δ=24
p=4
q=−3
A więc g(x)=2(x−4)2−3.
I teraz problem. Mi się wydaje, że powinno być f(x)=2(x−7)+1.
bo y=2(x−4−3)2−3+4.
Ale w odp, jest inaczej....
23 paź 10:14
Monika: a jaka byla funkcja f?
23 paź 10:17
felek55: No właśnie trzeba ją znaleźć.
23 paź 10:18
felek55: Pomoże ktoś?
23 paź 10:32
Godzio: w lewo o 3 i do góry o 4 więc wektor przesunięcia jest v[−3,4]
g(x) = 2(x + 3 − 4)2 − 3 + 4 = 2(x − 1)2 + 1
23 paź 11:18
felek55: a przesuwasz wykres funkcji f o dostajesz g. Więc jakie jest f?
23 paź 11:47
felek55: ale przesuwasz wykres funkcji f i dostajesz g. Więc jakie jest f?*
23 paź 11:49
dziamaf: f(x)=g(x−3)−4 − po przesunięciu
13 gru 16:23