matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
sanbod:
wyznaczyć takie liczby wymierne a , b:
√
6+
√
11
=
√
a
+
√
b
23 paź 07:54
think:
√
6 +
√
11
=
√
a
+
√
b
/
2
6 +
√
11
= a + 2
√
ab
+ b a stąd mamy: 6 = a + b
√
11
=
√
4ab
musisz rozwiązać taki układ równań...
23 paź 09:33