kolejne:(
szyszka: Wykres funkcji określonej wzorem f(x)=(x−3)2−2 nie ma punktów wspólnych z prosta o równaniu:
a) y=−3; b)y=−1 c) y=0 d)y=4
o co tutaj w ogole chodzi? bede wdzieczna za wytlumaczenie
23 paź 01:14
think: chodzi o to, że masz parabolę zapisaną w postaci kanonicznej, czyli takiej, że bez problemu
można odczytać współrzędne jej wierzchołka. Masz właśnie ten wierzchołek określić zauważyć w
którą stronę są skierowane ramiona a później odpowiedzieć która z tych prostych skąd inąd
równoległych do osi X nie styka się z tym wykresem ani go nie przecina.
23 paź 09:35
think:

tak jak na rysunku, tylko bingo nie przecina ma punktów wspólnych z parabolą.
23 paź 09:38