proszę o pomoc ;(: Zbadaj monotoniczność ciągu an=5-3n w mianowniku n+1
5 sty 19:27
karmnik: 5-3n
a
n=-----------------
n+1
tak to wygląda
5 sty 19:33
karmnik: jeszcze raz

5 - 3n
a
n=------------------
n+1
5 sty 19:34
Eta:
monotoniczność tzn zbadać czy ci rosnacy, malejacy czy stały
dla n= 1 a1=(5 -3) 2= 4
n=2 a2 = ( 5 -2*3)/3 = - 1/3
n= 3 a3= (5 - 3*3)/ 4 = - 1
juz widac ,że ten ciag malejacy
teraz trzeba to wykazać czyli zbadać znak różnicy
an+1 - an <0 --- bo malejacy
an+1= [5 - 3(n+1) ] / ( n+1 +1)= ( 2 - 3n) / (n+2)
2 - 3n 5 - 3n
więc ---------------- - ------------- <0
n +2 n+1
(2 - 3n)(n+1) - (5 - 3n)(n+2)
----------------------------------- <0 mianownik zawsze dodatni bo n€N
(n+2)(n+1)
czyli wykażemy ,że licznik ujemny
czyli - 3n2 - n +2 +3n2 +n - 10<0
po redukcji mamy - 8 < 0 zawsze dla każdego n€ N
czyli ciąg malejacy ( a tego oczekiwaliśmy z tych obliczeń
poczatkowych wyrazów)
co kończy dowód!
5 sty 19:42