Magda: Błagam o pomoc


Zad.43 (9 pkt.)
Dana jest funkcja f(x)= x
2+2x-3 dla x∈R,
a) wyznacz jej wartość najmniejszą, największą,
b) oblicz, dla jakich argumentów przyjmuje wartości nieujemne,
c) rozwiąż graficznie równanie f(x) = - 3 .
Zad.43 (5 pkt.)
Liczba x1 = 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej, a wierzchołkiem paraboli jest
punkt W = (1,−2) . Zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej.
Zad.43 (7 pkt.)
Funkcja kwadratowa f(x)=3x
2+bx+c ma dwa miejsca zerowe: x1 = -2 i x2 = 1.
a) Wyznacz współczynniki b i c.
b) Podaj postać kanoniczną tej funkcji.