immo: Wyznacz ciag arytmetyczny wiedzac ze a3 =5 , a7=17
5 sty 18:00
Eta:
a3= a1 +2r a7= a1 +6r
a1 +2r= 5
a1 +6r= 17 /* (- 1)
a1 +2r= 5
-a1 -6r = - 17
----------------
= -4r= - 12 to r= 3 to a1= 5 - 6 = -1
ciąg ten ma wyrazy; - 1, 2, 5, 8, 11,14, 17,........
5 sty 18:09
immo: thx za pomoc Eta
5 sty 18:18
immo: ok i jeszcze małe pytanko do tej linijki zad a1 +6r= 17 /* (- 1) dlaczego mnożone jest
przez -1
5 sty 18:28
Eta:
Bo układ równań z a
1 i r rozwiązujesz metodą
przeciwnych współczynników
i dodajemy stronami

wtedy a
1 i
- a
1 zredukuje się
5 sty 18:30
immo: ok thx już łapię
5 sty 18:35