Kacper:
Sporządź wykres funkcji y=2x2-4x+1
jak oblicza się ten wektor i co się przesuwa, całkiem tego nie kumam, proszę o pomoc
5 sty 17:52
adm: aby sporządzić wykres funkcji kwadratowej (parabola) należy:
1. Obliczyć miejsca zerowe i zaznaczyć je na osi X (odciętych)
2. Obliczyć współrzędne wierzchołka i zaznaczyć je na osi
3. Obliczyć wartość funkcji dla x=0 i zaznaczyć je na osi
Tutaj:
Ad1.
Δ=16-4*2=8
x
1=2-
√2 (jeśli się nie machnęłam w pamięci)
x
2=2+
√2
Ad2.
W(p,q)⇔W(1,-1)
Ad3.
y=1 czyli zaznaczasz punkt o współrzędnych (0,1)
a teraz łączysz punkty tworząc parabolkę
5 sty 18:02
adm: aha, współczynnik a>0⇒łapki ma w górę
5 sty 18:03
Eta:
p= -b/2a = 1 q= -Δ/4a = -8/8= - 1 Δ= 8
piszesz postać kanoniczna tej funkcji →
y = 2(x -1)2 - 1 p= 1 q= - 1 więc u=[ 1, -1]
przesuwamy wykres y= 2x2 o
jedną jedn. w prawo i o jedna jedn. w dół
5 sty 18:04
Kacper: Dzięki. To nie oblicza się tu tego wektora? Nauczycielka kazała jakiś wektor obliczyc
5 sty 18:06
Kacper: Dzięki Eta, zaraz spróbuję to rozgryźc
5 sty 18:07
Eta:
Bo wykres y =2x2 chyba wiesz jak narysować
dalej już tak jak Ci napisałam tylko przesuwamy o wektor u
5 sty 18:11