Lilluś: Bardzo prosze niech mi to ktos wytlumaczy :Motorowka plynela z pradem rzeki od przystani
A do przystani B przez 40 min, a wracala 56 min. Oblicz predkosc motorowki i predkosc
pradu rzeki jezeli przystanie A i B sa oddalone o 14 km.
5 sty 17:29
adm: v1- predkość motorówki
v2- prędkość prądu
s=14km
t1=40min=4/6h
t2=56/60h
v=s/t
t=s/v
A→B
t1=s/v1+v2
4/6h=14km/v1+v2
B→A
t2=s/v1-v2
56/60h=14km/v1-v2
{4/6h=14km/v1+v2
{56/60h=14km/v1-v2
{v1=21km-v2
{v1-v2=15km
{(1)
{21km-2v2=15km
{v1=21km/h-3km/h=18km/h
{v2=3km/h
zgadza się?
5 sty 17:57
Lilluś: Tak wyniki są prwidłowe
5 sty 18:06