madzia: zapisz w postaci kanonicznej i iloczynowej
a) y=x2+6x-10
rozwiaz rownania i nierownosci
A) x2-6x+7=o
B) -x2+2x-1=0
C) 36-9x2=0
5 sty 16:48
nalepek: a)
Δ=76 √Δ=2√19
x1=-3-√19
x2=-3+√19
a=1
y=(x+3+√19)(x+3-√19)
A)
Δ=8 √Δ=2√2
x1=3-√2
x2=3+√2
B)
Δ=0
x0=1
C)
korzystasz z wzoru a2-b2=(a-b)(a+b)
36-9x2=0
(6-3x)(6+3x)=0
x=2 v x=-2
5 sty 17:01
nalepek: oj, nie dopisałem do 1-szego

y=(x+3+
√19)(x+3-
√19) <-- postać iloczynowa
postać kanoniczna, czyli
y=a(x-p)
2+q
a=1
p=
-b/
2a
p=-3
q=
-Δ/
4a
q=-19
y=(x+3)
2-19
5 sty 17:03