Ania: Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne długości 9 cm i 12 cm . Na trójkącie opisano i w
trójkąt wpisano okrąg. Oblicz sumę długości średnic tych okręgów.
5 sty 15:35
nalepek: Przeciwprostokątna trójkąta to zawsze średnica okręgu opisanego na nim
Obliczamy więc jej długość
92+122=d2
225=d2
D=15 cm
teraz okrąg wpisany
z rysunku wynikają zależnośći (zobacz)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b8884cada3259eec.html
więc po prostu podstawiamy
9=y+r
12=x+r
15=x+y
y=15-x
9=15-x+r
12=x+r
x=12-r
9=15-12+r+r
2r=6
r=3
średnica malego okręgu, to 2r
czyli d=6
sumujemy
D+d=6+15=21 cm
5 sty 16:37
Mr. Lover Lover: skoro c = 2R i c = a-r + b-r tak więc 2R = a-r + b-r czyli 2R + 2r = a+b czyli 9+12 = 21
wynik ten sam a mniej liczenia...
5 sty 16:45
Ania: dzięki wielkiee.

*
5 sty 20:31