matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Koowal385:
Dla jakich argumentow wartosci fynkcji f(x)=x
2
-2x+4 sa wieksze od 8?
5 sty 13:02
nalepek:
piszesz taką nierówność: x
2
-2x+4>8 x
2
-2x-4>0 Δ=20
√
Δ
=2
√
5
x
1
=1-
√
5
x
2
=1+
√
5
dla tych argumentów, wartość funkcji jest więszka niż 8
5 sty 16:39