Proszę o pomoc.
alicja: Udowodnij, że dla każdego x, Itgh(x)I <1, Ictgh(x)I >1
20 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
napisz po polsku
20 paź 23:48
alicja: a po jakiemu to?
20 paź 23:51
sushi_ gg6397228: tyle przecinkow kresek
| tg h (x) | <1
| ctg h (x) | >1
20 paź 23:53
sushi_ gg6397228: to bedzie widac co i jak
20 paź 23:53
alicja: wartość bewzględna z tangensa hiperbolicznego x jest mniejsze od 1
20 paź 23:54
20 paź 23:55
alicja: no własnie
20 paź 23:56
alicja: to to ja widziałam
tylko, ze jaką liczbę podstawię wychodzi takie równanie.
chodzi mi o to czy jest może jakiś kontrprzykład
20 paź 23:57
sushi_ gg6397228:
a jak "cosik" bedzie wieksze od "e
x" to zmienisz miejscami i dalej bedzie mniejsze od 1
20 paź 23:59
sushi_ gg6397228:
nie bedzie kontrprzykladu, tak samo jak dla ctg hiperbolicznego
20 paź 23:59
alicja: hmmmm, cosik?
21 paź 00:00
alicja: no właśnie, to co aby udowodnić wypadałoby podstawiać każdą możliwą liczbę
21 paź 00:01
sushi_ gg6397228:
cosik= e−x jak dasz np x=10 to e−x bedzie cosikiem
21 paź 00:02
sushi_ gg6397228:
dla x>0 to masz e
x > e
−x
dla x<0 to bedzie e
−x > e
x
| | 1 | | 1 | |
zrob sobie wykres ex i e−x = ( |
| )x ; 0 < |
| <1 |
| | e | | e | |
21 paź 00:04
alicja: czy to mi w czymś pomoże
21 paź 00:08
sushi_ gg6397228:
i wtedy bedzie do pokazania
| a−b | | b−a | |
| <1 albo |
| <1 (a=ex, b=e−x) co jest oczywiste |
| a+b | | b+a | |
21 paź 00:08
alicja: dzięki .
21 paź 00:11